(P) Evolutia costumului de tenis

Ziarul Financiar 01.07.2011

Tenisul, un sport practicat odinioara de clasa aristocrata, se bucura la ora actuala de o popularitate crescanda in randul tuturor categoriilor de public, depasind cu mult pragul unei simple competitii.



Un bilet sau o invitatie la o partida de tenis din cadrul unui turneu prestigios, echivaleaza cu un "match point" pe lista de obiective personale, si nu intamplator, stilul si eleganta isi gasesc expresia atat in tinuta spectatorilor cat si a sportivilor.

Frumusetea jocului in sine este dublata de costumele participantilor, intr-o explozie de creativitate mutata de pe catwalk pe zgura. De-a lungul timpului, vestimentatia destinata practicarii tenisului a evoluat in mod firesc, urmand cu precadere aspectele referitoare la functionalitate. Moda nu a fost dictata atat de designeri cat mai ales de sportivii care s-au confruntat cu probleme legate de miscare si confort in timpul partidelor de tenis.

Analizand imaginile cu jucatorii de tenis din anii 1850-1860, cu greu ne putem imagina cum este sa alergi pe tot terenul avand in minte urmatoarea miscare, insa transpirand in haine ca intr-o sauna (materialele din care erau confectionate piesele vestimentare erau foarte groase si rigide) si facand eforturi sustinute de a evita plonjatul peste fileu din pricina fustei prea lungi.

Pana la inceputul anilor '30, costumul de tenis masculin includea pantaloni din flanel, veste din lana si camasi care nu favorizau defel practicantii sportului cu pricina. Prima piesa vestimentara incomoda la care s-a renuntat, au fost pantalonii lungi, acestia fiind inlocuiti cu unii a caror lungime (desi de neconceput in perioada respetiva) era mai potrivita pentru tenis.


Sursa: www.tennisfame.com


Henry Austin, un respectat jucator de tenis britanic, a fost primul care a purtat pantaloni scurti albi la o partida oficiala de tenis. Albul nu a fost insa impus de la bun inceput in vestimentatia pentru tenis, iar motivul introducerii sale s-a datorat unui aspect estetic elementar: toate celelalte culori scoteau in evidenta petele de transpiratie. Cum persoanele din inalta societate britanica manifesta un cult pentru propria imagine, renuntarea la paleta cromatica diversificata in favoarea albului (nobil si elegant) nu a fost defel o piedica.

Femeile au inceput sa practice tenisul in mod profesionist in jurul anilor 1860, iar in perioada respectiva fustele lungi largi, camasile si jabourile faceau parte din tinuta obisnuita de tenis. Scurtarea tivului fustei nu intra sub nicio forma in calcule, chiar daca in mod evident, amploarea acesteia si grosimea materialului, contribuiau la diminuarea performantei pe teren.



Sursa: Wikipedia
Cand Lottie Dod a castigat pentru prima data Wimbledon-ul, in vara anului 1887, tinuta sa era compusa dintr-o fusta pana la jumatatea gambei, ciorapi grosi negri si un pulover la baza gatului cu maneca lunga. Lungimea fustei a fost trecuta cu vederea, doar pentru ca aceasta facea parte din tinuta obisnuita de scoala a lui Lottie, care la momentul respectiv avea doar 16 ani.

O alta modificare a codului vestimentar in ceea ce priveste jocul de tenis, s-a produs in 1905, cand May Sutton era desemnata castigatoare la Wimbledon. May purta o camasa imprumutata de la tatal sau, careia i-a pliat mansetele pentru un plus de lejeritate. Gestul a creat o oarecare indignare in cercurile inalte, insa a fost perfect justificat de un alt element practic: manecile prea lungi erau incomode la servitul mingii, iar pe timp de vara favorizau transpiratia intensa.

Schimbarile in costumul de tenis nu s-au produs imediat, ci treptat, insa odata ce au avut loc nu a mai existat cale de intoarcere. In 1919, Suzanne Lenglen a contribuit la o modificare importanta a tinutei de tenis, afisand o fusta din bumbac lejera putin sub genunchi si o bluza cu decolteu rotund si maneci scurte. Femeile care practicau tenisul erau astfel scapate de povara purtarii unor haine groase si incomode, uneori chiar si a corsetelor care le determinau sa lesine in timpul partidelor.

Treptat, fustei pana la mijlocul gambei, aparent fara nicio forma, i-au fost adaugate pliseuri, iar stofa groasa a fost inlocuita cu sifon de matase.


Sursa: www.art247.com
Helen Wills Moody, femeia care a dominat tenisul in secolul XX (a castigat nu mai putin de 8 titluri la Wimbledon), a reusit chiar sa impuna pe teren tinute noi: fuste pana la genunchi plisate, bluze cu maneci scurte si anchior sau veste fara maneci. Ocazional, in perioadele mai racoroase, Helen adauga costumului de tenis un cardigan din lana subtire.

Inceputul anilor '40 aduce cu sine inca o evolutie in costumul pentru tenis. Ciorapii grosi si ulterior sosetele pana la genunchi purtate atat de femei cat si de barbati, au fost eliminate complet. Pantalonii scurti in cazul tinutei masculine se impun fara drept de apel, iar puloverele groase sunt inlocuite cu tricouri incheiate cu nasturi (o varianta incipienta de polo).

Lejeritatea si confortul in jocul de tenis devin esentiale, iar anii care au urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial, vin sa certifice aceste lucruri, eliminand falsele pudori si restrictii.




Sursa: thescore.thejournal.ie
Gertrude Morgan a starnit valuri de comentarii facandu-si aparitia in 1949 intr-o rochie alba captusita cu satin, pe sub care purta (intentionat) un short bordat din dantela. Acesta a fost si inceputul unei evolutii constante in ceea ce priveste costumul de tenis, jucatorii punandu-si din ce in ce mai mult amprenta asupra modului in care isi concep tinutele la turnee.

Turneele de tenis cu traditie reprezinta adevarate evenimente sociale marcate in calendar cu "high importance". Daca in trecut spectatorii obisnuiau sa faca pariuri inainte de inceperea partidelor cu privire la castigatori, in prezent curiozitatile legate de tinuta jucatorilor determina chiar alcatuirea unor clasamente fashion si desemnarea in fiecare sezon a unui exemplu de stil feminin.


Sursa: www.britannica.com
Steffi Graf, Venus si Serena Williams, Maria Sharapova sau designerul Stella McCartney sunt doar cateva dintre personalitatile care si-au pus talentul in sluba crearii celor mai functionale si mai elegante tinute pentru tenis, completand oferta marilor branduri (Adidas, Reebok, Prince, Diadora sau Fila). Evolutia in ceea ce priveste calitatea materialelor si a fibrelor a permis crearea unor piese vestimentare care sa protejeze corpul de transpiratia excesiva, sa mentina o temperatura constanta si in acelasi timp sa ofere si o sursa de inspiratie fashion.

Albul nu mai este obligatoriu pentru costumul de tenis, o varietate de alte nuante fiind abordate, iar clasicele tricouri largi au fost inlocuite cu bustiere (in cazul femeilor) sau maiouri din lycra care pun in valoare musculatura masculina, personalizate cu initialele purtatorilor sau cu insemne distinctive. O situatie win-win care nu demonstreaza decat un singur lucru: tenisul inseamna spectacol, eleganta si emotie pura, iar odata ce degusti din prima partida vazuta live, vei dori mai mult. Iar in tenis, dovezile de "mai mult" starnesc aplauze la scena deschisa.

Informatii despre achizitionarea biletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete