Polonia critică planurile pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia întrucât nu sprijină dezvoltarea

Autor: Anca Dumitrescu 03.07.2011

Polonia, care a preluat la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, critică planurile de susţinere financiară ale UE destinate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, întrucât nu sprijină dezvoltarea economică, transmite AFP.

"Un program de susţinere trebuie să fie în mod clar perceput ca un pas spre redresarea economică a ţărilor respective, iar în ceea ce priveşte programele europene respective nu este cazul. Trebuie schimbată filozofia", a declarat ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski.

El a dat exemplu planurile de redresare susţinute de Fondul Monetar Internaţional, care, în opinia sa, sunt "prea pro-active", în timp ce uniunea monetară "a rămas în urma evenimentelor".

Rostowski a apreciat implicarea FMI în planurile de salvare, chiar dacă participarea Fondului a provocat divergenţe puternice în rândul europenilor.

Ţările europene trebuie să limiteze datoria publică la 60% din PIB, dar Rostowski crede că Europa se concentrează prea mult pe reducerea acesteia, în loc să dea atenţie relansării economiei.
Ministrul polonez pledează pentru un accent sporit, încă de la început, pe reformarea economiilor aflate în dificultate, ca cel mai bun mijloc de evitare a riscului de contagiune în zona euro.
Cu o zi în urmă, premierul polonez Donald Tusk s-a pronunţat în favoarea unei reduceri ale dobânzilor împrumuturilor de urgenţă acordate Irlandei.

Irlanda consideră că dobânzile sunt prea mari, dar nu a reuşit să obţină o reducere a acestora întrucât numeroase ţări, începând cu Franţa, reducerea plafonului de aplicare a impozitelor pentru companii, întrucât consideră că fiscalitatea redusă reprezintă concurenţă neloială.

Ministrul este îngrijorat şi de reticenţa tot mai mare a unor ţări bogate din nordul continentului, precum Germania, Finlanda şi Olanda, de a finanţa statele cu dificultăţi financiare din sud.