Agenţiile de rating ar putea strica toate eforturile liderilor Europei de a scoate Grecia din criză

Autor: Alexandru Matei 04.07.2011

Deşi miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat acordarea tranşei de 12 mld. euro Greciei, iar detaliile unui al doilea pachet de sprijin financiar vor fi finalizate până la jumătatea lui septembrie, eforturile Europei de a pune capăt crizei elene ar putea fi în zadar din cauza agenţiilor de rating, scrie The Guardian.

Agenţiile de rating au avertizat că implicarea secto­rului privat în cel de-al doilea ajutor acordat Gre­ciei ar putea fi catalogată drept default, situaţie care ar avea implicaţii majore pe pieţele financiare şi ar forţa BCE să oprească finanţarea sectorului bancar elen.

Băncile germane şi franceze au fost de acord să participe la rostogolirea datoriilor Greciei, una dintre măsuri fiind achiziţia de obligaţiuni cu maturitate de 30 de ani cu banii primiţi pentru titlurile elene care ajung la scadenţă, dar mulţi analişti se aşteaptă ca planul să fie considerat drept o formă de default de către agenţiile de rating.

O astfel de situaţie ar crea haos pe pieţele financiare, în condiţiile în care investitorii vor fi nevoiţi să reducă valoarea obligaţiunilor greceşti pe care le deţin şi ar putea duce mai departe la retrogradări de rating ale datoriilor Irlandei şi Portugaliei, celelalte două ţări care au avut nevoie de ajutor financiar extern. "Dacă compari planul propus de Franţa cu ceea ce au spus agenţiile de rating, se pare că îl vor cataloga drept default", a spus Simon Derrick, analist pe pieţe monetare în cadrul Bank of New York Mellon.

Standard & Poor's a anunţat că nu va lua o decizie finală cu privire la acest subiect până în momentul în care nu vor fi făcute publice toate detaliile, dar a avertizat într-un raport recent că o rostogolire a datoriilor ar putea intra în categoria default. "Chiar dacă înlocuirea titlurilor existente cu unele cu maturităţi pe termen lung ar părea voluntară, am putea considera că investitorii au fost nevoiţi să accepte acest schimb de teama consecinţelor refuzării schimbului", au spus cei de la Standard & Poor's.

Dacă ratingul titlurilor elene va fi retrogradat la D, Banca Centrală Europeană (BCE) s-ar putea afla în situaţia de a nu mai accepta obligaţiuni greceşti drept garanţie pentru împrumuturile pe care le acordă băncilor ţării.

Oficialii BCE au declarat în mai multe rânduri că instituţia nu poate accepta titluri ale unei ţări aflate în default şi astfel ar sista finanţarea băncilor elene, ceea ce ar putea avea un efect devastator asupra economiei ţării şi ar putea crea probleme în alte părţi ale Europei.

BCE deţine în bilanţul său obligaţiuni ale ţărilor cu probleme în valoare de 70 mld. euro pe care le-a cumpărat de pe pieţe şi deşi nu există detalii, economiştii estimează că deţinerile de titluri elene se ridică la 40 mld. euro. De asemenea, instituţia mai deţine şi titluri în valoare de zeci de miliarde de euro pe care le-a primit drept garanţie pentru împru­muturile acordate băncilor elene, iar un default al Greciei ar şterge mare parte din valoarea acestora şi i-ar aduce pierderi însemnate.


Creşteri puternice pe burse şi pentru euro

Euro a crescut pentru prima dată în ultimele patru săptămâni faţă de dolar, iar bursele europene au înregistrat cel mai puternic avans săptămânal din ultimul an ca urmare a adoptării unui pachet de măsuri de austeritate şi privatizări în valoare de 78 mld. euro de către parlamentul grec, scrie Bloomberg.

Euro a crescut cu 2,4%, până la 1,4526 dolari. La evoluţia monedei europene au mai contribuit şi declaraţiile oficialilor BCE conform cărora urmează să majoreze dobânda de referinţă la 1,5% în această săptămână. Pe burse, indicii de referinţă au avansat pe toate cele 18 pieţe din vestul Europei. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a câştigat 5,1%, DAX (Germania) 4,2%, CAC 40 (Franţa) 5,9%, iar ASE (Grecia) 6,2%.