Numai 1 mld. $ şi 15.000 joburi

Autor: Iulian Anghel 04.07.2011

La 1 mai o veste scurtcircuita lumea. Teroristul numărul 1 al planetei Osama bin Laden era lichidat în Pakistan. Cota de încredere în preşedintele Obama urca brusc cu aproape 10 procente. O zi mai târziu preşedintele Traian Băsescu anunţa amplasarea în România a scutului american antirachetă la Deveselu (Olt). Conferinţă de presă la Deveselu cu responsabili români şi americani şi un primar, Gheorghe Bece, fericit: "Un asemenea eveniment înseamnă şi o dezvoltare economică".

Doar că acelaşi lucru îl aşteptau şi locuitorii din Mihail Kogălniceanu un­de în urmă cu mai mulţi ani fusese instalată o bază militară ame­ri­ca­nă. Iosif Mureşan, pri­ma­rul comu­nei Mihail Ko­găl­niceanu: "Deocam­da­tă nu e marea minune la ca­re ne aştep­tam. Cel mai important impact de până acum a fost creş­te­rea preţurilor la imobiliare".

La 5 mai ministrul ro­mân de externe Teo­dor Baconschi susţinea şi el optimist: "Washing­ton­ul are încredere în noi, ceea ce va duce la mai multe investiţii americane".

Doar că SUA nu au fost în 20 de ani un in­ves­titor major în România - locul 11 în topul inves­ti­torilor străini, capitalul so­cial subscris de inves­ti­tori americani în com­pa­nii româneşti fiind de 800 mil. euro, adică doar 2,7% din totalul investi­ţi­ilor străine.

Totuşi, spre deose­bi­re de ambasadorul Marii Britanii care a admis că businessul britanic nu este prea interesat de România pentru că nu îi este o des­ti­na­ţie tradiţională, ambasadorul american Mark Gitenstein spu­nea la începutul lui iunie: doar primele 100 de companii ame­ricane prezente aici au investit în mod direct 1 mld. dolari şi au creat 15.000 de locuri de muncă. Şi mai spunea diplo­ma­tul: statisticile româneşti nu înregistrează tendinţele com­pa­ni­ilor americane de a investi prin intermediul filialelor străine, în special a celor din Europa, astfel că suma reală investită este mult mai mare.

Com­paniile americane prezente aici sunt influente chiar şi la nivel politic. Noul Cod al muncii este şi o inspiraţie a in­ves­titorilor străini, iar Camera de Comerţ Româno-Americană (AmCham) nu este străină de acest demers.

Printre cele mai importante companii americane pre­zente în România, se numără Ford, Procter & Gamble, Emer­son, Lufkin, Pepsico, Philip Morris, Cameron, Cargill, Delphi, Smithfield, Citibank, Coca-Cola, General Electric, Kodak, Microsoft, UPC.

Principalele investiţii americane