Topul brokerilor după primele şase luni: KBC are un sfert din piaţă

Autor: Adrian Cojocar 04.07.2011

Brokerii de la KBC Securities, firmă controlată de grupul belgian KBC, au dominat autoritar în primul semestru topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucureşti, una din patru tranzacţii ca valoare fiind intermediată de casa de brokeraj, potrivit statisticilor BVB.

KBC Securities a intermediat în şase luni tranzacţii la Bursă în valoare de 3,2 mld. lei (743 mil. euro) şi are o cotă de piaţă de 25,9%, cât următoarele cinci firme de brokeraj clasate în top la un loc, care fac parte în general din grupuri bancare şi care lucrează preponderent cu investitori institu­ţionali.

Belgienii au profitat anul acesta de listarea Fondului Proprietatea, care au atras interesul investitorilor instituţionali şi au generat aproape două treimi din rulajul întregii Burse în prima jumătate a anului, cu toate că practic s-au tranzac­ţionat numai circa cinci luni, fiind listate în data de 25 ianuarie.

Deşi titlurile Fondului Proprietatea au avut o evoluţie dezamăgitoare, depreciindu-se cu 12% de la listare, acestea au adus venituri semnificative firmelor de brokeraj implicate în tranzacţii. Listarea Fondului Proprietatea a urcat tranzacţiile de pe piaţa principală a BVB cu 44% în primele şase luni, până la nivelul de 1,3 mld. euro.

UniCredit CAIB Securities, Raiffeisen Capital & Investment şi cehii de la Wood au urmat în topul intermediarilor de la BVB, fiecare cu tranzacţii de peste 600 mil. lei (140 mil. euro). Şi olandezii de la ING s-au apropiat de nivelul de 600 mil. lei.

Dintre firmele de brokeraj specializate pe segmentul de retail (investitori persoane fizice), Broker Cluj s-a clasat cel mai bine, ocupând locul al şaselea, cu tranzacţii de 435 mil. lei (peste 100 mil. euro). Cea mai importantă tranzacţie din primul semestru a fost vânzarea unui pa­chet de 5% din BRD de către BERD pentru 107 mil. euro, ope­raţiune care a fost intermediată de KBC Securities.

Aproape o treime din rulajul firmei de brokeraj Raiffeisen din primul semestru a fost generată luna trecută de tranzacţiile cu titluri Astra Bucureşti (ATRA), care s-au ridicat la 106 mil. lei (25 mil. euro). Raiffeisen a fost intermediarul atât la vânzarea, cât şi la cumpărarea pachetului de acţiuni Astra transferat pe piaţa RASDAQ. Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat prin intermediul Nova Group pachetul de acţiuni de 27% deţinut de grupul austriac Uniqa la Astra.