BNR îşi măreşte rezerva cu bani împrumutaţi de Finanţe

Autor: Liviu Chiru 04.07.2011

BNR a ajuns să aibă în vistierie 34,4 miliarde de euro, consemnând astfel un nou record istoric al rezervei valutare, care a urcat în iunie cu 1,6 miliarde de euro, alimentată de împrumutul extern contractat de Trezorerie. Statul a atras luna trecut 1,5 miliarde de euro prin vânzarea de note pe cinci ani investitorilor străini.

Banca Naţională a consemnat intrări la rezervă de 2,46 miliarde de euro, în timp ce ieşirile au fost de 765 de milioane de euro.

Luna iunie va aduce însă o scădere vizibilă a rezervei BNR, în condiţiile în care statul va avea de suporat plăţi record de 2,6 miliarde de euro, în contul datoriei publice. BNR administrează conturile Trezoreriei, astfel că orice intrări sau ieşiri de valută se văd în rezervele valutare.

Iunie a fost a doua lună consecutivă de creştere a rezervelor BNR, după ce mai adusese un salt de 634 de milioane de euro. Şi atunci creşterea a fost alimentată tot de un împrumut făcut de Trezorerie (a vândut obligaţiuni în euro băncilor locale în valoare de 939 de milioane de euro). Pe de altă parte, analiştii consideră că BNR a început din nou să consume din rezerva valutară pentru a stabiliza cursul, în condiţiile în care leul a intrat sub presiune odată cu escaladarea tensiunilor legate de situaţia din Grecia.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone de aur, iar valoarea acesteia a urcat la 3,47 miliarde de euro, pe fondul evoluţiei cotaţiilor pe pieţele internaţionale. În aceste condiţii, rezervele internaţionale totale (valută plus aur) ale BNR au ajuns în iunie la 37,8 miliarde de euro.