BACALAUREAT 2011: Rezultatele la bac-momentul adevărului, realitatea din sistem, vremea scadenţei

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax 04.07.2011

Examenul de bacalaureat a adus în prim plan o situaţie dramatică a şcolii româneşti - supravieţuirea prin fraudă. Profesorii umiliţi din cauza salariilor închideau ochii la furtişagurile de la examene, elevii prefereau fiţuicile de pe internet decât să înveţe, iar acum a venit vremea scadenţei.

Ani de zile, promovabilitate la bacalaureat de peste 80% în multe judeţe, bătând chiar 90% în altele, era considerată motiv de fală pentru dascăli. Din când în când, câte un ministru promitea că va analiza şcolile în care nu a promovat niciun elev şi pe cele cu rezultate foarte bune. Analizele fie rămâneau la nivel declarativ, fie erau făcute de ochii lumii, pentru că fruntaşii rămâneau fruntaşi, iar codaşii la fel.

Rezultatele la testele internaţionale de scris şi de citit, unde România ocupa un loc foarte slab, puteau fi pentru autorităţi un prim semnal de alarmă asupra faptului că ceva este în neregulă în sistem.

Iată că, în 2011, înainte de contestaţii apare o situaţie unică în istoria postdecembristă a României: mai puţin de jumătate din numărul celor care au participat la examen au promovat, mai precis doar 44,47%, iar 661 de candidaţi au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind. Autorităţile nu se pot mândri cu acest rezultat, în schimb au făcut un pas mare pentru oprirea fraudei. Adică, pentru prima dată, profesorii şi-au făcut datoria, au fost foarte exigenţi, iar elevii nu au mai putut copia, spun cei mai mulţi inspectori şcolari.

Chiar dacă pare ireal, chiar dacă ne este ruşine, aceasta este situaţia. De fapt, de ce s-a ajuns aici? În primul rând pentru că modelele promovate timp de 20 de ani sunt, de cele mai multe ori, personaje care au reuşit în viaţă uşor, dând şpagă, înşelând, mergând cu ceva furtişaguri. În acest sistem s-a dezvoltat şi marea industrie a diplomelor de studii. Iar astăzi avem cele mai slabe rezultate la bacalaureat, doar 44,47% promovaţi, înainte de contestaţii, sunt de părere mulţi profesori.

"A venit vremea scadenţei, pentru că am ignorat 20 de ani învăţământul. E momentul adevărului, asta e de fapt realitatea. Era imposibil să avem procente de 80 sau 90 la sută. Ne minţeam între noi", a afirmat Liliana Romaniuc, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.