BNR a cumpărat titluri emise de Trezorerii europene de 4 mld. euro anul trecut

Autor: Liviu Chiru 04.07.2011

BNR şi-a dublat anul trecut portofoliul de titluri cu discount emise de Trezoreriile europene, până la 36,1 miliarde de lei (echivalentul a 8,5 miliarde de euro).

"Titlurile cu cupon emise de Trezoreriile Europene, instituţiile de credit, bănci şi Banca Reglementelor Internaţionale au rată de dobândă fixă. Ratele de dobândă variază între 0,5% şi 6,5% pe an pentru titlurile în euro, respectic între 0,5% şi 1,75% pe an pentru cele în dolari", potrivit Raportului Anual pe 2010 al BNR.

În paralel, Banca Naţională şi-a majorat considerabil şi plasamentele în titluri emise de Trezoreria SUA, valoarea portofoliului urcând la 9,2 miliarde de lei (2,1 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, de la 0,3 milioane de lei în decembrie 2009. Tot anul trecut a mai cumpărat titluri emise de Banca Europeană de Investiţii în valoare de 8,3 milioane de lei (circa 2 mil. euro). Au fost reduse în schimb plasamentele în titluri emise de bănci private dar şi de Banca Reglementelor Internaţionale.

În totalul, portofoliul de "hârtii de valoare" a urcat anul trecut cu aproape 43%, până la 92,7 miliarde de lei (21,6 mld. euro).