Îmbunătăţirea ratingului repune BVB pe harta fondurilor de investiţii

Autor: Stefan Musgociu 05.07.2011

Bursa a crescut luni cu 0,98%, într-o piaţă apa­ti­că, în care investitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea cu pri­vire la îmbunătăţirea ratingului de ţară al României, publicată chiar la închi­derea şedinţei.

Majoritatea acţiunilor au fost trans­ferate încă de la deschidere la preţuri în creştere uşoară, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse. La finalul zilei doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

O astfel de îmbunătăţire a ratingului de ţară era aşteptată de unii investitori.

"Îmbunătăţirea ratingului de ţară astfel încât România a ajuns la «investment grade» ne repune pe harta unui număr mare de fonduri de in­ves­tiţii, iar după intrarea acestora în piaţă am putea asista la o creştere a volumelor şi cotaţiilor", a declarat Gabriel Mora­riu, broker la BT Securities.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat luni mai mult de două treimi din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 15%, apropiindu-se de cotaţia maximă istorică înregistrată la BVB.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,75%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"Pe SIF-uri nu s-au observat tranzacţii majore în ultima perioadă, cu excepţia sfârşitului celui de-al doilea trimestru, unde se poate presupune că au avut loc pentru a optimiza fiscal sau a echilibra unele portofolii", a spus Morariu.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 25,4 milioane lei şi au asigurat 69% din rula­jul pieţei, de 36,9 milioane lei.

În jurul orei 12:45 au fost realizate două deal-uri cu 0,24% din acţiunile Fondului, pentru 17,7 milioane lei. Tranzacţiile din piaţa principală cu acţiunile FP au cumulat 7,6 milioane lei, iar cotaţia a scăzut foarte uşor cu 0,09%, la 0,53 lei.

"FP este lider la tranzacţii datorită dimensiunii mari a companiei şi free-floatului acesteia. Se pare că în acest palier (0.5-0.55) cumpărătorii şi vânzătorii sunt dispuşi să facă tranzacţii cu volume mai mari de acţiuni. După cum arată raportările, creşte ponderea investitorilor instituţionali, mai ales străini, şi scade aceea a persoanelor fizice", a afirmat brokerul.

Titlurile Oltchim au urcat semnificativ în a doua parte a zilei, astfel că la final erau cotate la 2,002 lei, cu 15% peste ultimul preţ de vineri. Astfel, preţul a ajuns aproape de nivelul maxim istoric înregistrat pe bursă la 9 iunie, când erau cotate la 2,325 lei/titlu. Acţiunile combinatului chimic au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 2,8 milioane lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene nu aveau o traiectorie clară după ce încrederea investitorilor a fost afectată în debutul şedinţei de comentariile agenţiei de rating Standard & Poor's, care a avertizat că rostogolirea datoriilor Greciei conform planurilor actuale ar fi considerată default (incapacitate de plată).

De urmărit astăzi