Isărescu merge înainte cu adoptarea euro

Autor: Claudia Medrega 05.07.2011

BNR a mai făcut un pas în direcţia adoptării monedei unice europene, lansând ieri sistemul de plăţi în euro Target 2 România, care permite băncilor locale să facă direct transferuri în euro.

"Target 2 este un pas în direcţia adoptării euro în România. Pregătirea pentru trecerea la euro înseamnă nu numai realizarea criteriilor de convergenţă nominală, dar şi îndeplinirea cu profesionalism şi perseverenţă a mai multor paşi. În ianuarie 2010 BNR a decis ca şi România să se conecteze la acest sistem înainte de a adopta euro, urmând exemplul altor state membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a menţionat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

El a amintiti că implementarea unei componente naţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adoptă moneda unică.

BNR este cea de-a 24-a bancă centrală naţională care se conectează la sistemul TARGET2 - platforma unică europeană de procesare a plăţilor în euro - dintre cele 28 bănci centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale (inclusiv Banca Centrală Europeană).

Prezent la eveniment, Petre Bunescu, vicepreşe­dinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi vicepreşedinte al BRD-Soc Gen, a spus că ţinta pe care România şi-a propus-o pentru trecerea la euro nu este nerealizabilă. "Piesă cu piesă, în acest uriaş proiect, vom reuşi să devenim membru al zonei euro."

În plină criză a datoriilor în zona euro, în timp ce majoritatea statelor din centrul şi estul Europei amână în linişte posibilele termene de aderare, România şi-a menţinut obiectivul de trecere la euro în 2015, ţinta reprezentând un catalizator pentru continuarea reformelor.

Adoptarea euro este marea ambiţie a guvernatorului Mugur Isărescu, aflat la conducerea BNR de două decenii şi era iniţial prevăzută pentru 2014, an în care se încheie şi mandatul său actual. Ulterior, s-a profilat momentul ianuarie 2015 pentru trecerea efectivă la euro, după o perioadă de pregătiri între 2012 şi 2014.

Trecerea la euro ar reprezenta al doilea obiectiv important atins de guvernatorul Isărescu, după ce denominarea şi trecerea la regimul de ţintire a inflaţiei în 2005 au marcat stabilizarea leului după 15 ani de tranziţie dură, timp în care inflaţia a fost galopantă, iar cursul a avut mai multe episoade de depreciere abruptă.

După ce deficitul bugetar a explodat în anii de criză economică, iar după majorarea TVA din vara anului 2010 inflaţia şi-a reluat accelerarea, chiar guvernatorul Isărescu a admis că ţinta de trecere la euro trebuie reanalizată.

Toate cele 12 ţări care au aderat la UE din 2004 sunt obligate prin lege să adopte euro, dar trebuie mai întâi să îndeplinească mai multe criterii, astfel încât termenul este flexibil. Trei dintre aceste state, Slovacia, Slovenia şi Estonia, au trecut deja la euro. Extinderea crizei datoriilor din Grecia în Irlanda şi Portugalia a subliniat în ultimul an dezavantajele apartenenţei la euro şi necesitatea unor reforme profunde.

Comisioane mai mici la transferurile în euro

Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă la sistemul Target 2 este de 0,8 euro, indiferent dacă plata este naţională sau transfrontalieră, în funcţie de opţiunea de comisionare aleasă şi de volumul tranzacţiilor respectivei bănci.
Isărescu a spus că prin sistemul Target 2, BNR răspunde atât necesităţilor băncilor, cât şi mediului de afaceri oferind un "canal sigur, rapid, mai eficient şi mai ieftin" pentru procesarea interbancară a plăţilor.

"Ne aşteptăm la o creştere a concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi în euro, la reducerea comisioanelor percepute de bănci."
Doar 22 dintre cele 42 de bănci locale participă însă la acest sistem. Pe listă intră de la bănci de top precum Raiffeisen, UniCredit Ţiriac sau CEC până la jucători de talie mică precum ATE sau Banca Feroviara. BCR şi BRD, cele mai mari bănci de pe piaţa locală, nu au intrat în sistemul lansat de BNR, continuând să deruleze plăţile în valută prin intermediul băncilor-mamă.
TARGET 2 a fost conceput ca suport al integrării financiare europene, permiţând decontări în timp real şi la costuri mai reduse. De asemenea, poate susţine sisteme de plăţi auxiliare - plăţi de retail, sisteme de piaţă monetară, de clearing sau de decontare de titluri.