„Lotul Banca Transilvania“ a fost achitat de acuzaţiile de manipulare a preţului acţiunilor

Autor: Andrei Chirileasa 05.07.2011

Avocaţii spun că este o decizie istorică privind modul cum un judecător vede ce înseamnă manipularea preţului acţiunilor.



Decizia Tribunalului Bucureşti de achitare a tuturor persoanelor acuzate de manipularea pieţei de capital în dosarul Banca Transilvania ar putea fi un reper privind interpretarea legislaţiei pieţei de capital într-un subiect extrem de sensibil, cel al abuzului de piaţă.

Acesta este primul caz important în care sunt formulate acuzaţii de manipulare a pieţei de capital care a ajuns să fie judecat în instanţă, iar decizia Tribunalului Bucureşti era aşteptată cu sufletul la gură de majoritatea celor implicaţi în piaţă.

Surse judiciare au explicat de ce este importantă această decizie pentru piaţa de capital.

"E primul dosar serios de magnitudinea asta. Decizia Tribunalul Bucureşti a risipit semnele de întrebare privind mecanismele de funcţionare ale pieţei Deal. Acuzaţia principală din dosar privind manipularea pleca de la faptul că tranzacţiile derulate cu acţiunile Băncii Transilvania pe piaţa Deal au fost prenegociate, iar procurorii DIICOT au interpretat că nu e bine să fie negociate înainte şi că acesta e un indiciu de manipulare de piaţă. Problema e că majoritatea tranzacţiilor Deal sunt prenegociate, iar în aceste condiţii, teoretic, toţi brokerii care au realizat astfel de tranzacţii în ultimii ani ar fi trebuit să tremure pentru că toată activitatea derulată de ei ar putea fi incriminată. CNVM nu a avut o poziţie fermă în această privinţă, de aceea decizia instanţei va reprezenta un reper important pentru piaţă. Mă aştept ca şi motivarea hotărârii să fie foarte puternică", au precizat sursele citate.

Chiar dacă în sistemul juridic românesc deciziile anterioare nu reprezintă un reper obligatoriu pentru judecarea cazurilor viitoare, ca în sistemul american, avocaţii apreciază că judecătorii vor ţine cont pe viitor de această hotărâre.

"Această decizie este foarte importantă pentru că este prima de pe piaţa de capital şi va reprezenta un reper pentru viitoarele analize judiciare privind manipularea şi tranzacţionarea pe bază de informaţii privilegiate", a declarat Florin Plopeanu, avocatul care i-a reprezentat în acest caz pe Horia Ciorcilă şi familia lui Claudiu Silaghi. El apreciază şi faptul că magistraţii care au judecat cazul au avut capacitatea şi disponibilitatea de a înţelege mecanismele complexe de funcţionare a pieţei de capital.

Rechizitoriul alcătuit de procurorii DIICOT Cluj a cuprins 35 de dosare, fiecare cu sute de pagini de material de urmărire penală (extrase de cont, copii ale ordinelor de tranzacţionare, transferuri bancare), iar materialul prezentat în instanţă mai însumează circa cinci dosare, potrivit celor care au lucrat la acest caz. Au fost audiaţi în total peste douăzeci de martori, printre care se numără persoanele din conducerea Băncii Transilvania, clienţi ai băncii şi apropiaţi ai lui Horia Ciorcilă, reprezentanţi de top ai Bank of Cyprus de la Nicosia, brokeri, dar şi Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din Banca Naţională (BNR).

Care au fost principalele acuzaţii

În iulie 2010 Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Claudiu Silaghi, fostul vicepreşedinte al băncii, şi doi reprezentanţi ai diviziei locale a Bank of Cyprus, directorul general Georgios Christoforou şi Anastasios Isaakidis, au fost puşi sub acuzare de

DIICOT Cluj pentru că ar fi realizat tranzacţii pe Bursă în 2009 ştiind de intenţia Bank of Cyprus de a prelua o participaţie semnificativă din TLV.

Procurorii DIICOT Cluj au considerat că cei patru, alături de Mirela Silaghi - soţia lui Claudiu Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru - soacra lui Silaghi, Sergiu Dan Dascăl - director de operaţiuni la BT Securities şi Radu Jurcovan - broker la IFB Finwest - ar fi săvârşit infracţiuni de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.

Cele mai multe acuzaţii erau îndreptate împotriva lui Claudiu Silaghi, care era acuzat că ar fi cumpărat acţiuni TLV de pe Bursă prin contul soacrei sale în vârstă de 74 de ani, în perioada mai-octombrie 2009, pe care le-a vândut apoi către Bank of Cyprus. Procurorii au considerat că Silaghi s-ar fi făcut vinovat de încercarea de asigurare a unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei titlurilor TLV, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare, şi de faptul că a folosit informaţii privilegiate dobândite încă din toamna lui 2008, cu privire la intenţia Bank of Cyprus de a cumpăra un pachet semnificativ de acţiuni la TLV.

Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, alături de Horia Ciorcilă, a vândut în septembrie 2009 circa 3,2% din acţiunile Băncii Transilvania, pe care le deţinea în nume propriu, pentru circa 13,2 mil. euro. La începutul lui decembrie 2009 au avut loc din nou tranzacţii mari cu acţiunile Băncii Transilvania, prin care s-a transferat circa 4% din capitalul băncii. După câteva zile, Bank of Cyprus a raportat că deţine 9,6% din capitalul băncii.

Potrivit procurorilor, Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţă de informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul unei firme off shore din Cipru, Dodworth Limited, un număr total de 8,9 milioane de titluri TLV (0,84% din capital), în valoare totală de 21,4 mil. lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia. De asemenea, bancherii diviziei locale a Bank of Cyprus, Georgios Christoforou şi Anastasios Isaakidis, au fost acuzaţi că ar fi folosit la rândul lor informaţii privilegiate şi ar fi cum­părat acţiuni TLV pe care le-ar fi vândut apoi băncii la care lucrau la un preţ mai mare.

Ciorcilă consideră că acest dosar a fost un atac la persoană

"Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte, pronunţată azi de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusa manipulare a pieţei de capital şi apreciez că, prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul - şi, implicit, nici beneficiarul - tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital", a declarat ieri Horia Ciorcilă.

Pentru Claudiu Silaghi sentinţa tribunalului a venit prea târziu. El a murit în primăvara acestui an la Viena, după ce ar fi suferit un atac cerebral la finalul anului trecut. "Este regretabil faptul că acest dosar a contribuit la decesul unuia dintre fondatorii BT, domnul Claudiu Silaghi, care a fost, de asemenea, membru al Consiliului de Administraţie al băncii şi al unor subsidiare ale Grupului Financiar Banca Transilvania", se arată într-un comunicat emis ieri de Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania.

Şeful Bank of Cyprus România: Este o decizie care probabil va deveni istorică pentru piaţa de capital

"Am luat act de decizia de achi­tare a Tribunalului Bucureşti - o decizie care foarte probabil va deveni istorică pentru mediul pieţei de capi­tal din România. Această decizie vizează nu numai cazul nostru particular, ci chiar fundamentele reglementării modului în care funcţio­nea­ză piaţa de capital. Acum este momentul ca participanţii la piaţa de capital să coopereze pe deplin cu forurile de reglementare a pieţei şi cu autorităţile legislative competente, astfel încât normele ce reglementează piaţa de capital din România să devină din ce în ce mai clare şi mai atrăgătoare pentru investitorii străini", a declarat pentru ZF Georgios Christoforou, directorul general al Bank of Cyprus România. El a fost reprezentat de Cameron McKenna şi Reff.

"Sunt recunoscător Bank of Cyprus şi superiorilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au oferit mie şi colegului meu în decursul ultimului an. Salutăm decizia cu privire la acest caz în care noi, ca şi celelalte persoane implicate, ne-am apărat demnitatea şi reputaţia şi avem încredere că instanţele superioare o vor reconfirma."

DIICOT Cluj: Vom face apel la decizia Tribunalului Bucureşti

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj Mircea Hrudei a declarat corespondentului Mediafax că decizia de luni a Tribunalului Bucureşti va fi atacată. "Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Probaţiunea administrată în cazul dosarului este încă valabilă, nu a intervenit nimic care să răstoarne aceste probe. Vom aştepta motivarea deciziei de luni a instanţei de fond şi vom face apel", a spus Hrudei.