Mai bine daţi BAC-ul la Google şi Facebook! Poate programa şcolară nu mai corespunde realităţii lumii liceenilor

Autor: Andrei Chirileasa 04.07.2011

Rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat arată nu neapărat că elevii sunt mai proşti, ci faptul că ce li se predă acum la şcoală nu mai corespunde cu realităţile lumii lor.

Probabil că dacă în loc de fizică, istorie, geografie la BAC s-ar da probe din Google sau Facebook, rata de promovabilitate ar fi mult mai mare. Asta e realitatea pe care cei care fac programa şcolară nu par să o înţeleagă.

Cum altfel se explică faptul că de 20 de ani s-au schimbat foarte puţin lucrurile pe care elevii le învaţă la şcoală. Acelaşi Ioan Slavici, aceleaşi integrale, chiar şi anii de domnie ai lui Vlad Ţepeş sunt aceiaşi. Cât de înalt e Vârful Omu? De unde izvorăşte Dunărea? În ce an a murit Mircea cel Bătrân? Sunt lucruri pe care vrei nu vrei trebuie să le înveţi la şcoală, deşi nu te ajută decât poate să câştigi vreun concurs de cultură generală. În viaţa de zi cu zi pentru asta există Google, pentru asta ai prieteni pe Facebook.

Realist vorbind, de când am terminat liceul (şi au trecut vreo opt ani) nu m-a mai întrebat nimeni ce fel de roman este Mara de Ioan Slavici şi nici ce vrea să spună metafora "de treci codri de aramă" (Călin - file din poveste). Nu spun că astfel de cunoştinţe nu sunt utile. Te ajută să-ţi îmbogăţeşti vocabularul, să gândeşti mai creativ, să-ţi antrenezi memoria. Dar nu sunt esenţiale.

Nu sunt adaptate la realitate. Se spune că BAC-ul este examenul maturităţii, dar din păcate, fie că-l treci fie că nu, cei 12 ani de şcoală nu te învaţă cum să faci faţă realităţii care te înconjoară.

De trei ani, românii trăiesc cel mai greu criza, mai greu şi decât grecii care sunt la un pas de faliment, pentru că nimeni nu i-a învăţat la şcoală o chestie de bun simţ: că nu trebuie să te îndatorezi mai mult decât poţi duce. Din 20 de milioane de români avem doar 90.000 de investitori la Bursă, pentru că nimeni nu-ţi spune la şcoală cum trebuie să-ţi plasezi banii ca să poţi să te descurci şi la pensie, chiar dacă-ţi taie Băsescu 15% din pensie.

Aşa ceva nu există în programele şcolare şi, prin urmare, fie că ne place sau nu, suntem un popor de analfabeţi financiari. În schimb, dacă ai noroc şi faci economie în liceu, înveţi despre teoriile lui Keynes şi Smith. Sau despre lupta lui Isărescu cu inflaţia, la ora de BNR.

Probabil că şi cei din minister, care susţin că asta e adevărata valoare a elevilor români, ca aceştia sunt leneşi şi dezinteresaţi, au partea lor de dreptate. Dar cu siguranţă că elevii sunt şi pragmatici. De ce să-ţi pierzi timpul învăţând ceva care nu te ajută? Mai bine te distrezi cu prietenii.

Învăţaţi-i lucruri utile şi apoi certaţi-i că nu trec la BAC!

Andrei Chirileasa este Editor ZF