Grecia este blestemată: nu scapă de default nici dacă o salvează Europa

Autor: Bogdan Cojocaru 05.07.2011

Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară, a avertizat că pla­nul la care lucrează Europa pentru salvarea Greciei, ce pre­vede rostogolirea datoriilor greceşti deţinute de investitorii privaţi, va atrage intrarea statului elen în incapacitate de plată, după criteriile firmei, scrie The Wall Street Journal.

Comentariile S&P reprezintă prima reacţie din partea agen­ţiilor de rating după ce sectorul bancar francez - cel mai mare deţinător străin de datorii greceşti - a propus săptămâna trecută un plan pentru implicarea sectorului privat în salvarea statului elen. Planul francez, agreat de Germania, prevede ca băncile să investească banii obţinuţi din plata unor titluri în valoare de 30 mld. euro ajunse la scadenţă în obligaţiuni noi emise de Atena care nu vor ajunge la maturitate timp de cel puţin 30 de ani. S&P apreciază că propunerea trebuie tratată ca restruc­turare a datoriilor deoarece investitorii vor primi mai puţin decât li s-a promis când au cumpărat obligaţiunile ori­ginale şi pentru că fără această înţelegere Grecia nu va pu­tea, probabil, să gestioneze datoriile, potrivit The Guardian.

În plus planul de salvare avut în vedere de creditori va aduce limitarea masivă a suveranităţii financiare a Greciei, spune preşedintele forumului miniştrilor de finanţe din zona euro Jean-Claude Juncker. "Suveranitatea Greciei va fi limi­tată masiv", a declarat oficialul, adăugând că echipe de experţi din zona euro vor veni în Grecia pentru a "ajuta".