Preşedintele Băncii Transilvania, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa 05.07.2011
Tribunalul Bucureşti a hotărât ieri achitarea lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi a celorlalte persoane puse sub acuzare într-un dosar de manipulare a pieţei de capital.


Dosarul a fost urmărit cu atenţie de toţi cei implicaţi pe piaţa locală de capital, care aşteptau să vadă cum vor decide judecătorii într-o problemă care ridică în prezent numeroase neclarităţi, cea a manipulării pieţei de capital.

Procurorii DIICOT Cluj l-au trimis în iulie 2010 în judecată pe Horia Ciorcilă, îm­preună cu fostul vicepreşedinte al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), Claudiu Silaghi, soţia şi soacra acestuia, pentru infrac­ţiuni de manipulare a pieţei de capital în legătură cu o serie de tranzacţii derulate în 2009 pe Bursa de la Bucureşti cu acţiunile TLV.

Horia CiorcilăÎn dosar au mai fost puşi sub acuzare directorul general al sucursalei din România a Bank of Cyprus, Georgios Christofourou, şi un alt angajat al aceleiaşi bănci, care ar fi cumpărat de pe bursă acţiuni TLV înainte ca Bank of Cyprus să fie raportată ca acţionar semnificativ, dar şi cei doi brokeri care au intermediat tranzacţiile incriminate, Dan Das­căl de la BT Securities şi Radu Jurcovan de la IFB Finwest.

Trimiterea în judecată a lui Ciorcilă şi compania a fost un şoc pentru întreaga piaţă, iar dosarul a fost unul extrem de greu din cauza complexităţii acuzaţiilor formulate de procurori, care au fost de o gravitate fără precedent pe piaţa românească de capital. Potrivit unor surse apropiate cazului, rechizitoriul procurorilor şi probele prezentate în instanţă însumează peste 40 de dosare, fiecare cu sute de pagini.

Dosarul a fost judecat în mai puţin de un an de Tribunalul Bucureşti, un timp record având în vedere istoria altor dosare celebre care au suferit ani şi ani de amânări. Judecătorul a decis în final achitarea persoanelor puse sub acuzare, iar sentinţa ar putea fi un reper în privinţa modului în care vor fi instrumentate şi judecate pe viitor aceste cazuri.

"Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte, pro­nunţată azi de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusa manipulare a pie­ţei de capital şi apreciez că, prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit", a declarat Horia Ciorcilă (47 de ani). El deţine direct circa 5% din acţiunile băncii.

Procurorii DIICOT şi-au anunţat încă de ieri intenţia de a ataca decizia la Curtea de Apel.