Nowotny, BCE: Agenţiile de rating sunt mult mai dure cu Grecia decât în cazuri din afara Europei

Autor: Vlad Popescu 05.07.2011

Agenţiile de rating sunt mult mai dure în privinţa contribuţiei sectorului privat la bailout-ul Greciei, o problemă europeană, decât au fost în alte crize, spre exemplu în cazul unor state sud-americane, a declarat Ewald Nowotny, membru în Consiliul BCE, transmite Reuters.

El a reiterat totodată, într-un interviu acordat luni seară unui post de televiziune din Austria, că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) trebuie evitată şi că cel puţin unele bănci creditoare ale statului elen sunt pregătite să ajute la stabilizarea situaţiei.

Oficialul a punctat însă că întreg procesul este îngreunat de către agenţiile de rating.

"Dialogul cu agenţiile de rating este foarte dificil. Trebuie să încercăm să găsim o modalitate de a implica băncile fără a ne confrunta, drept consecinţă, cu un default. Trebuie să spun că sunt uimit de faptul că agenţiile de rating sunt mult mai stricte şi mai agresive în privinţa acestei probleme europene decât au fost, spre exemplu, în cazuri similare din America de Sud. Cred că trebuie să ne gândim bine la asta", a declarat Ewald Nowotny, membru în Consiliul Guvernator al BCE.

Oficialul se referă, potrivit Reuters, la aşa-numitele "obligaţiuni Brady" emise de mai multe state sud-americane în anii '80, prin care creditorii acestora au rostogolit datoriile ajunse la scadenţă în noi titluri garantate de ţări cu o situaţie financiară mai bună, îndeosebi Statele Unite.

Declaraţiile lui Nowotny reprezintă o reacţie la comentariile recente ale agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's, care a avertizat că variantele existente în care s-ar derula rostogolirea datoriilor guvernului elen ar putea conduce la declararea default-ului pe Grecia.

Nowotny a calificat drept "prostii" speculaţiile cum că Germania, Austria şi alte ţări solide ar trebui să iasă din zona euro.

El a subliniat că astfel de ţări cu exporturi robuste au cel mai mult de câştigat de pe urma bunei funcţionări a pieţei comune, astfel că ar avea cel mai mult de suferit în urma destrămării zonei euro.