Whiteland Logistics vizează o cifră de afaceri cu 10% mai mare în 2011

Autor: Bogdan Alecu 05.07.2011

Grupul german Nagel, care are 9.600 de angajaţi şi este prezent pe 18 pieţe europene, a cumpărat 25% din acţiunile Whiteland Logistics, o afacere fondată de James Kodor şi Lavinia Yassen, antreprenori care deţin şi distribuitorul Whiteland situat pe locul şase în topul celor mai mari companii de profil din România.

Compania de logistică are în vedere o creştere a cifrei de afaceri în acest an cu zece procente, la un nivel de aproximativ 7,7 mil. euro, potrivit declaraţiilor lui Andrei Rusu, general manager al companiei.

Afacerea Whiteland s-a dezvoltat în ultimii ani în jurul parteneriatelor cu producători de top din industria laptelui (Hochland, Meggle sau Campina), iar vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni la divizia de logistică reprezintă un semn de dezgheţ pe o piaţă ocolită în ultimii ani de fuziuni şi achiziţii. În prezent portofoliul de clienţi al Whiteland numără 20 de companii, printre noii clienţi numărându-se inclusiv Parmalat.

Ultima tranzacţie în care a fost implicată o divizie a unui jucător de top din distribuţia de bunuri de larg consum a avut loc în decembrie 2005, când Macromex a vândut divizia Convenience, specializată pe distribuţia de benzinării, către nemţii de la Lekkerland, pentru 6 mil. euro, potrivit unor estimări de la acea vreme.

În cazul deal-ului dintre grupul Nagel şi fondatorii Whiteland Logistics valoarea nu depăşeşte 1 -1,5 mil. euro potrivit unor surse din piaţă având în vedere că într-o astfel de achiziţie se ia în calcul 0,5- 0,6% din cifra de afaceri sau un multiplu de 3, maxim 5 al profitului.

Whiteland Logistics a avut anul trecut o cifră de afaceri de 6,83 mil. euro, în scădere cu 7,6% faţă de 2009, când marja de profit net era de 12%. Compania are în prezent 280 de angajaţi. Întregul grup Whiteland a avut în 2009 afaceri de 88 mil. euro şi 400 de angajaţi.