Investitorii străinii au pariat 200-300 de milioane de euro pe aprecierea leului

Autor: Victor Rotariu 05.07.2011

Investitorii străini, mai ales cei care lucrează cu marile bănci din Londra, au pariat circa 2-300 de milioane de euro în ultimele două zile pe aprecierea leului, ceea ce a dus, inevitabil, la aprecierea monedei naţionale, informează Gândul.

BNR a anunţat marţi, la prânz, un curs oficial de 4,1817 lei pentru un euro, cel mai bun din ultimele trei săptămâni, cu patru bani mai mic decât cel anunţat luni.

Aprecierea monedei naţionale nu s-a datorat unor rezultate economice peste aşteptări, ci evoluţiei sentimentului investitorilor. Astfel, cu tensiunile privind situaţia economică a Greciei din ce în ce mai reduse şi cu anunţul agenţiei de rating Fitch că statul român a fost promovat în rândul statelor în care merită să investeşti, evoluţia leului nu a putut fi decât una de întărire faţă de euro. Practic, leul a devenit, în urma veştilor bune din Grecia şi de la Fitch, o investiţie profitabilă.

"Toţi străinii, mai ales cei care operează prin băncile din Londra, deschid acum poziţii scurt euro-leu, respectiv mizează sume importante de valută pe aprecierea monedei naţionale. În total este vorba despre două, poate chiar trei sute de milioane de euro", a declarat pentru gândul un dealer, unul dintre cei care intermediază tranzacţiile de pe piaţa valutară locală. Despre profiturile scoase de dealeri până la o eventuală intervenţie a BNR citiţi pe www.gandul.info.