Bomba cu ceas a Chinei: împrumuturile acordate municipalităţilor

Autor: Alexandru Matei 06.07.2011

Creditele neperformante acordate administraţiilor lo­cale chineze sunt o problemă pe care Beijingul o subesti­mează, avertizează agenţia de rating Moody's, scrie BBC News.

Băncile chineze au împrumutat administraţiilor locale 8.500 mld. yuani (910 mld. euro) în 2010 pentru a impulsiona creşterea economică, conform datelor oficiale. Moody's atrage însă atenţia că valoarea reală a împrumuturilor ar putea fi cu 3.500 mld. yuani (370 mld. euro) mai mare decât au estimat auditorii statului.

În plus, între 8% şi 10% din totalul acestor împrumuturi s-ar putea dovedi neperformante, ceea ce ar putea afecta starea de sănătate a băncilor.

"Când am examinat datele Biroului Naţional de Audit în comparaţie cu cele raportate de organismul de reglementare a pieţei bancare, am descoperit că agenţia de audit a subestimat expunerea băncilor faţă de administraţiile locale cu 3.500 de miliarde de yuani", a declarat YI Zhang de la Moody's.

Guvernul de la Beijing pregăteşte un plan prin care să preia datorii în valoare de 320 mld. euro de la municipalităţi pentru a preveni o serie de intrări în faliment care să afecteze economia, conform agenţiei de presă Thomson Reuters.

Totuşi, guvernul nu va fi nevoit să intervină în ajutorul administraţiilor locale în următoarele 18 luni, conform economistului băncii elveţiene Credit Suisse Dong Tao, dar situaţia financiară a municipalităţilor se deteriorează din cauza scăderii veniturilor din vânzarea de terenuri.