Opinie Dan Armeanu: Decizia agenţiilor de rating – o veste neaşteptată şi necesară pentru România

Autor: Dan Armeanu 06.07.2011

Într-o perioadă în care Europa este tulburată de criza datoriilor suverane, România revine după aproape trei ani în categoria ţărilor cu risc scăzut din punct de vedere al investiţiilor. Însă, trebuie să fim constienţi că atât revenirea economiei din zona recesiunii cât şi această decizie a agenţiilor de rating nu ne aparţin decât într-o mică măsură. Să nu uităm că revenirea economiei s-a produs, în principal, din inerţia revenirii economiilor europene.

De asemenea, şi această decizie ţine într-o mare măsură de un element extern şi anume existenţa acordului cu FMI pe care l-am respectat şi-l respectăm în continuare. Alte motive care probabil au stat la baza deciziilor agenţiilor de rating constau în faptul că avem o pondere a datoriei publice în PIB încă redusă în comparaţie cu celelalte ţări din UE, că avem perspectiva reducerii deficitului bugetar, că am ieşit tehnic din recesiune şi că avem un potenţial mare de creştere pe termen lung. Această decizie reprezintă şi o corelare a poziţiilor agenţiilor de rating cu evoluţia CDS-urilor pentru ţara noastră care în ultimul timp au înregistrat valori reduse.

Este o decizie ce transmite un semnal important pentru pieţele financiare şi pentru investitori. Aceasta se va reflecta atât în costul de finanţare a statului dar şi în volumul investiţiilor pe care România le va atrage. Ţinând cont de faptul că statul şi-a redus cheltuielile pentru investiţii în ultimii ani iar investiţiile străine directe au înregistrat o scădere şi în acest an, economia are mare nevoie de investiţii pentru a-şi susţine revenirea. Mai mult, dacă luăm în considerare şi reticenţa băncilor de a-şi asuma riscurile din economie şi de a da drumul la creditare, perspectiva atragerii de investiţii în urma acestei veşti nu poate fi decât benefică pentru economie. De asemenea, o revenire a investitţilor poate reechilibra economia pentru că principalele motoare de până acum, exporturile şi industria, au redus turaţia la mijlocul anului.

Probabil că primele efecte se vor resimţi în viitorul apropiat, cel mai probabil pe piaţa de capital ţinând cont de mobilitatea fluxurilor financiare şi de anunţul privind oferta prin care statul va vinde pe Bursă acţiunile Petrom.

Mai avem însă foarte multe de făcut până să realizăm o creştere sustenabilă. Astfel, trebuie în continuare să fim echilibraţi, să realizăm procesul de consolidare fiscală şi de ajustare macroeconomică. În acest moment, avem oportunitatea de a învăţa din greşelile trecutului. Avem nevoie de investiţii pentru a obţine o creştere economică din producţie şi nu din consum. Astfel, trebuie să canalizăm investiţiile mai mult către industrie, agricultură, producţie şi infrastructură şi mai puţin spre retail şi sectorul imobiliar.


Prof. univ. dr. Dan Armeanu
Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori Academia de Studii Economice, Bucureşti