Sinucigaşul trebuie să-şi iubească supravieţuitorii / de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 08.07.2011

Pablo Neruda

Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare

1923-1924

Veinte poemas de amor y una cancion desesperada

Editura Vellant

Traducere din limba spaniolă de Dan Muntean Colan. Ilustraţii de Nura El-Sayed. Publicat când poetul 19 ani, volumul rămâne cea mai cunoscută şi mai citită scriere a poetului chilian. "Un amestec dulce-amar - spune editura - de exuberanţă, pasiune, senzualitate şi dezolare, cartea i-a adus poetului recunoaşterea internaţională, situându-l printre cei mai apreciaţi scriitori ai continentului sud-american."

Gabriel Garcia Marquez

N-am venit să ţin un discurs

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă şi note de Tudora Şandru Mehedinţi. Este ultima carte a celebrului scriitor columbian, apărută la sfârşitul anului trecut, simultan în Spania şi America Latină. Reuneşte 22 de texte, majoritatea inedite, destinate a fi citite public, pe care auitorul le-a scris de-a lungul vieţii sale. Primul, cel care dă şi titlul cărţii, a fost ţinut la 17 ani, la absolvirea liceului, ultimul, din 2007, a fost citit în faţa Academiei Regale a Spaniei şi a Academiilor Hispanoamericane. Între texte se găseşte şi discursul intitulat "Singurătatea Americii Latine", rostit la 8 decembrie 1982, în faţa Academiei Suedeze, la primirea Premului Nobel pentru literatură.

Shafique Keshavjee

Regele, Înţeleptul şi Bufonul

Marele turnir al religiilor

Editura Nemira

Traducere din limba franceză de Florentina Dan. Aparent un roman de dragoste cu intrigă poliţistă, în fapt un veritabil tratat de istorie a religiilor. În urma unui straniu vis, Regele unui ţinut îndepărtat hotărăşte să convoace întregul regat la Marele Turnir al Religiilor. Asistat de Înţeleptul şi de Bufonul său, Regele propune o dezbatere la care să participe reprezentanţii de seamă ai tuturor religiilor lumii, dintre care una va fi pe placul tuturor şi va reda poporului său sensul primordial al vieţii. "Care anume? întrebă Bufonul cu un aer prefăcut. Cea iudaică, cea creştină sau cea musulmană? Religia hindusă sau cea budistă? Şintoistă, taoistă sau confucianistă? Sau poate toate la un loc? Sau nici una dintre ele? Ah! Am o idee. Dacă am inventa una nouă?"

Leonid Dragomir

Bucuria de a fi răsăritean

Convorbiri cu Dan Ciachir

Editura Timpul

"Din întâlnirea mea cu scriitorul şi omul Dan Ciachir s-au născut atât întrebări şi răspunsuri, cât şi o stare de spirit, pe care aş defini-o ca fiind una a cceptării de sine, într-o lume, mă refer la cea românească actuală, înclinată mai degrabă să se nege pe sine. Alături de Dan Ciachir te simţi bine că eşti român, răsăritean şi ortodox, fiindcă începi să înţelegi câte ceva din condiţia de om trăitor în acest spaţiu dintre Orient şi Occident." Cei doi discută despre credinţa în Dumnezeu, cultură, ideologii, comunism, creştinism şi ortodoxie şi multe altele. Autorul este doctor în filosofie şi a publciat câteva cărţi pe teme filosofice.

Vianu Mureşan

Pavese, omul jignit

Editura Limes

Un eseu incitant, apărut în colecţia coordonată de Stefan Borbely. "Pavese a fost un sinucigaş estet - spune autorul. Jonglând cu perspectiva inaccesibilă a postumităţii, clientul morţii voluntare desfăşoară un plan secret de cucerire a interesului celorlalţi pe care îl repetă în sine antum, cu care întreţine imaginar un vast program de relaţii şi reflexe. Pe scurt, se dă în spectacol pentru a dirija emoţiile publice în direcţia unui efect de care se bucură anticipat. El, sinucigaşul, trebuie să-şi iubească supravieţuitorii pentru că regretele lor îl măgulesc, lacrimile lor îi încălzesc masca mortuară."

Bogdan Coşa

Poker

Editura Cartea românească

"Acest roman - mărturiseşte autorul - a fost scris din prima seară în care am intrat la masa de poker - îmi amintesc perfect camera plină de fum şi sentimentul vag că fac ceva ilegal. Ştiam că aici se va ajunge. Au urmat rescrieri, noapte după noapte, în ochii jucătorilor, în sunetul de jetoane aruncate pe masă, trei ani la rând. Apoi m-am retras şi, astă vară, l-am pus pe hârtie în 13 nopţi albe." Bogdan Coşa s-a născut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, judeţul Braşov. Absolvent al Facultăţii de Litere (Universitatea Transilvania din Braşov), specializarea Limbă şi Literatură Română - Limbă şi Literatură Engleză, promoţia 2007-2010, în prezent este masterand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şi Literatură Comparată. A câştigat cu romanul "Poker" concursul de debut al Editurii Cartea românească, ediţia 2010.