Bulgarii bogaţi riscă să rămână fără avere dacă nu o pot justifica

Autor: Alexandra Fusoi 07.07.2011

Parlamentul bulgar va dezbate în cursul acestei săptămâni un proiect de lege care autorizează confiscarea averilor în valoare de peste 150.000 de leva (circa 76.000 de euro) care nu pot fi justificate, relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit proiectului iniţiat de ministrul justiţiei Marga­rita Popova, autorităţile ar urma să aibă dreptul de a confisca fără decizie judecătorească averile ilegale începând cu 1 ianuarie 2012. Şi în România urmează să fie introdusă o lege asemănătoare, preşedintele Traian Băsescu cerând parla­mentului să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere este licită".

Comisia de la Veneţia a recomandat Parlamentului bulgar să adopte legea înain­tea vacanţei de vară, iar Comisia Europeană, care consideră că noua lege poate deveni un instrument eficient în lupta anticorupţie, a făcut o recomandare similară.

Legea ar permite unei comisii speciale să realizeze anchete în legătură cu pro­prietăţile şi conturile bancare ale membrilor de familie ai persoanelor care nu îşi pot justifica sursele de venit. Comisia va putea verifica şi donaţiile, folosite în prezent pentru a ascunde o parte din bunurile care nu pot fi justificate, şi va putea declanşa anchete asupra veniturilor şi achiziţiilor făcute în ultimii 15 ani. Comisia, înfiinţată în 2005, a confiscat până în prezent bunuri în valoare de 10,8 milioane de leva (5,5 mil. euro).

Actualul guvern bulgar, condus de premierul Boiko Borisov, a fost ales cu aproape doi ani în urmă, cu un mandat anticorupţie şi promisiunea de rezolvare a marilor cazuri de corupţie.