Irlanda, aruncată la gunoi? Moody's ar putea retrograda ţara la "junk"

Autor: Adrian Voicu 06.07.2011

Ratingul Irlandei ar putea fi următorul pe listă care ar putea fi redus la junk de către firma de rating financiar Moody's, sunt de părere analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Moody's, care a redus ratingul Portugaliei la Ba2 de la Baa1, a redus ratingul de credit al Irlandei la cel mai scăzut rating de investiţii, Baa3, cu perspectivă negativă.

Ratingul Portugaliei a fost redus de compania de rating, aceasta din urmă considerând că ţara nu ar putea să se întoarcă pe pieţele financiare externe în a doua jumătate a anului 2013.

Irlanda deja nu mai are acces pe pieţele externe din septembrie 2010, dobânda pentru obligaţiunile emise de statul irlandez pe 10 ani urcând astăzit la 12,44%, nivel record pentru o ţară din zona euro.

Reducerea ratingului Portugaliei a scos în evidenţă "riscurile de contagiune" pentru Irlanda, a anunţat astăzi Goodbody Stockbrokers. Conform Moody's implicarea investitorilor în salvarea Greciei face tot mai probabilă nevoia ca UE să ceară într-un final creditorilor să contribuie şi la salvarea Portugaliei.

Portugalia a devenit a doua ţară din zona euro care care a rămas fără rating de investiţie după Grecia.