Investitorii străini au scos bani din Petrom, BRD şi SIF-uri în iunie

Autor: Andrei Chirileasa 07.07.2011

Investitorii nerezidenţi au retras luna trecută circa 10,6 milioane de euro din acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ei au realizat achiziţii de 18,6 mil. euro şi au vândut acţiuni de 29,2 mil. euro, potrivit statisticilor BVB.

Statisticile cuprind însă acţiunile care se tranzacţionează prin intermediul conturilor individuale, categorie din care fac parte Petrom, BRD, SIF-urile, Banca Transilvania şi restul acţiunilor listate, cu excepţia Fondului Proprietatea (FP) şi Erste Bank (EBS). Este posibil ca o parte din banii care au ieşit din SIF-uri, Petrom sau BRD să fi intrat pe Fondul Proprietatea, unde fondurile străine au fost principalii cumpărători încă de la listare.

Titlurile FP au crescut în iunie cu 10%, după ce atinseseră minime istorice în mai pe fondul reluării procesului de despăgubire a foştilor proprietari. Tranzacţiile cu acţiuni FP au crescut cu 90% în iunie, la 644 mil. lei.

În schimb, SIF-urile, Petrom şi BRD au înregistrat scăderi, fiind singurele acţiuni suficient de lichide de pe care fondurile străine puteau să retragă bani. Statisticile BVB mai indică şi o scădere puternică a numărului de conturi de cumpărare ale persoanelor juridice nerezidente, care au ajuns în iunie la 59, de la 76 în primele luni ale anului.