Veştile proaste din Europa lovesc şi leul

Autor: Liviu Chiru 07.07.2011

Leul a pierdut o parte din terenul câştigat în faţa euro pe piaţa valutară după ce investitorii au reacţionat ieri la ştirile negative privind economiile de la periferia zonei euro. BNR a calculat un curs de 4,2022 lei pentru un euro, cu 2,05 bani peste nivelul anterior.

Dolarul a câştigat 4,08 bani, urcând la 2,9283 lei, după ce a înregistrat aprecieri şi în faţa euro pe pieţele internaţionale. Investitorii au reacţionat ieri la decizia agenţiei de rating Moody's de a retrograda calificativul de ţară acordat Portugaliei la "Ba2", în categoria "junk", pe fondul temerilor că ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de sprijin din partea FMI şi a Uniunii Europene.

Leul câştigase teren luni, după ce agenţia de rating Fitch a majorat calificativul României la "BBB-", în categoria de risc recomandat pentru investiţii. "Optimismul resimţit în urma majorării ratingului a fost temperat de îngrijorările legate de situaţia datoriilor suverane din zona euro", a comentat un dealer.

Pe piaţa interbancară euro a început ziua la 4,1850 lei, nivelul închiderii de marţi. Încă de la primele ore euro a început însă să urce. Banca Centrală Europeană, care culege independent date de pe piaţa valutară, dar mai târziu decât BNR, a calculat ieri un curs de 4,2105 lei. Zlotul polonez şi forintul maghiar au pierdut de asemenea teren în faţa euro.