Bancherii îşi ţin leii la BNR cu dobândă de 2,25%, iar creditul privat scade

Autor: Liviu Chiru 07.07.2011
Bancherii au plasat la BNR, pe medie, 2 mld. lei (echivalentul a jumătate de miliard de euro) în fiecare zi lucrătoare din iunie în facilitatea de depozit pe o zi, pentru care primesc o dobândă de 2,25% pe an.


În total, suma plasată în iunie se ridică la 45,6 miliarde de lei (aproape 11 mld. euro), cel mai înalt nivel înregistrat din ianuarie, când plasamentele au însumat 57,8 mld. lei. În ultimul an nu a existat lună în care bancherii să nu acceseze facilitatea de depozit pe o zi a BNR, însă sumele au fluctuat semnificativ - de la 1 la aproape 58 mld. lei - în funcţie de condiţiile de pe piaţa monetară.

În schimb, creditul în lei pentru sectorul privat a fost într-o scădere aproape necontenită în ultimii ani. La sfârşitul lunii mai creditul privat în lei abia se găsea la nivelul din mai anul trecut, la 78 ld. lei (circa 18 mld. euro), însă în termeni reali aceasta înseamnă o scădere cu 7,4%. Soldul este vizibil sub nivelul de dinaintea crizei - 85 mld. lei în octombrie 2008.

"Vestea bună este că există lichiditate în sistem. Băncile nu îşi doresc să ţină banii la BNR şi analizează proiecte pentru a le găsi pe cele bancabile. Dar asta vine în timp", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active.

El remarcă faptul că în ultimele luni economisirea, mai ales din partea populaţiei, a evoluat destul de bine, în schimb însă cererea de credite - bancabilă - a ră­mas scăzută. Cele două tendinţe au condus la men­ţi­nerea unui exces de lichiditate pe piaţa interbancară.

Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alte plasamente (în credite pentru clientelă sau la alte bănci comerciale care ar avea nevoie de lichidităţi). Astfel, dobânda de 2,25% pe an ar trebui să acţioneze ca un prag, sub care dobânzile pe piaţa interbancară nu au de ce să coboare.

În oglindă, BNR oferă şi o facilitate de credit pe o zi, la o dobândă de 10,25% pe an, fiecare bancă putând să obţină lichidităţi în cazul în care nu le-ar găsi disponibile pe piaţă. Dobânda medie plătită de populaţie la creditele noi în lei a fost de 12% pe an în luna mai, iar pentru companii de 9,5% pe an, potrivit datelor BNR.

De ce nu încurajează însă bancherii creditarea sectorului privat cu dobânzi mai mici, în condiţiile în care singura alternativă sunt plasamentele la 2,25% pe an la BNR?

"Nu doar dobânda contează (în decizia de contractare a unui credit - n. red.). Este un element, dar nu cel mai important element. Eu nu mi-aş lua acum o plasmă nici cu 0% dobândă. E încă un moment în care economia nu este complet refăcută şi probabil că va mai dura. Avem nevoie de proiecte mari de infra­structură, pentru că doar acestea pot să abosoarbă sume consistente", spune Anghel.