Cum rămâne cu listarea Fondului Proprietatea la Hong Kong?

Autor: Andrei Chirileasa 06.07.2011

Franklin Templeton fuge cu Fondul Proprietatea la Varşovia. La jumătate de an după listarea fondului pe Bursa de la Bucureşti, polonezul Greg Konieczny şi echipa cu care acesta administrează fondul de 4 miliarde de euro caută cu disperare soluţii să crească valoarea de piaţă a acţiunilor (care este acum de doar 1,72 miliarde de euro).

De la listare, preţul a mers mai mult în jos, marii investitori promişi nu au venit, iar acţionarii fondului sunt tot mai nemulţumiţi. Cei care au primit acţiunile ca despăgubire sau le-au cumpărat înainte de listare sperau la un preţ mai mare. La fel şi statul, ale cărui acţiuni se împuţinează tot mai repede.

Nici cei de la Templeton nu sunt mai fericiţi, pentru că banii pe care-i încasează la finalul anului depind tot de preţul acţiunilor. Au încercat cu road-show-uri, au încercat cu răscumpărarea de acţiuni, dar n-a mers.

Ieşirea pe o piaţă externă pare acum singura soluţie la îndemână pentru a salva eşecul listării de la Bucureşti.

Este însă listarea Fondului Proprietatea la Varşovia cea mai bună soluţie aşa cum spun cei de la Franklin Templeton?

Listarea secundară a Fondului Proprietatea are ca principale obiective creşterea vizibilităţii fondului şi atragerea de noi investitori cu scopul creşterii preţului acţiunilor. Listarea la Varşovia are din acest punct de vedere şi avantaje şi dezavantaje.

Principalele avantaje ar fi că este uşor de realizat şi că managerul fondului cunoaşte foarte bine piaţa poloneză de capital. Plus cele enumerate de Franklin Templeton privind accesul fondurilor de pensii poloneze la acţiunile fondului, includerea FP în indicii bursei din Varşovia şi vizibilitatea mai bună decât în cazul unei listări la Londra, de exemplu.

Totuşi, aria de acoperire a fondului, din punctul de vedere al potenţialilor noi investitori nu va creşte spectaculos. Lăsând la o parte diferenţele de mărime şi calitate, piaţa poloneză este o piaţă urmărită în primul rând de fondurile de investiţii vestice cu expunere pe Europa Centrală şi de Est, ca şi cea de la Bucureşti.

Faptul că multe dintre aceste fonduri nu au investit până acum pe bursa locală este determinat nu de faptul că ele nu s-ar uita la România sau nu ar avea voie să investească aici, ci de obstacolele de ordin tehnic. Aceste obstacole, precum inexistenţa conturilor globale sau costurile mari de tranzacţionare, pot fi înlăturate şi probabil că listarea FP la Varşovia va forţa bursa de la Bucureşti să se modernizeze, dacă vrea să supravieţuiască.

Dacă se iau măsurile necesare (perfecţionarea mecanismelor de tranzacţionare, listări noi ale statului) banii de la Varşovia pot fi şi la Bucureşti.

Pentru a atrage alte categorii de investitori şi pentru a accesa alte pieţe de bani, poate că ar exista opţiuni mai bune. O spun chiar cei de la Templeton.

"Hai să nu ne uităm doar spre apus, să ne uităm şi spre răsărit. Pentru că dacă aveţi în vedere volumul de bani care se găseşte în băncile din China, din Coreea, din Japonia şi din alte ţări asiatice, România trebuie să înceapă să privească spre răsărit, să aibă în vedere poate chiar listarea la Hong Kong", declara Mark Mobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente a Franklin Templeton, chiar cu ocazia listării Fondului Proprietatea la BVB.

Majoritatea companiilor europene merg acum să se listeze în Asia, la Hong Kong şi Singapore. Interesul fondurilor chineze pentru piaţa europeană este extrem de mare, iar listarea FP pe o bursă asiatică ar pune dintr-o dată România pe harta lor, ceea ce ar ajuta şi viitoarele listări ale statului (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica). Fondul Proprietatea are acţiuni în aceste companii, deci cu cât s-ar vinde mai bine, cu atât mai mult ar câştiga şi fondul.

Tot Mobius spunea: "Este o mare oportunitate pentru noi să avem o putere globală şi noi, cei de la Franklin Templeton, avem birouri în întreaga Asie, avem birouri în Japonia, China, Hong Kong, Singapore, Thailanda, Vietnam şi aşa mai departe. Nouă ne-ar plăcea să ajutăm nu numai Fondul, dar şi România să obţină bani pentru aceste companii."

Deci cum rămâne cu listarea la Hong Kong?