Oprescu s-a trezit pe cap cu o „bombă“ de 165 mil. euro, în scandalul Constanda - parcul Bordei

Autor: Cristi Moga 07.07.2011
Omul de afaceri Costică Constanda a obţinut la Tribunalul Bucureşti o sentinţă favorabilă prin care ar trebui să primească de la Primăria Capitalei 165 de milioane de euro pentru terenul său din parcul Bordei. Sentinţa va fi atacată la Curtea de Apel, unde dacă instanţa îi va da dreptate lui Constanda, Oprescu ar putea rămâne fără 15% din bugetul anual al Capitalei, echivalentul a 70% din costurile pasajului Basarab.


Primăria Capitalei a pierdut ieri cel mai mare litigiu al unei instituţii publice din România, în care sunt în joc 165 de milioane de euro, echivalentul a 15% din bugetul Bucureştiului, bani care ar trebui plătiţi omului de afaceri Costică Constanda din cauza nerespectării unui acord din 2008 privind un schimb de terenuri între un lot din parcul Bordei, aflat în domeniul public, şi Satul Francez, ambele aflate în nordul Capitalei, în zona lacului Herăstrău.

Primăria Capitalei s-a angajat atunci, în mandatul lui Adriean Videanu, să îi aprobe lui Constanda un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care să îi permită să construiască blocuri cu o suprafaţă de 3,5 ori mai mare decât a terenului de 28.500 mp de sub Satul Francez (CUT de 3,5) şi cu o înălţime maximă de 21 de metri.

Cum aceşti coeficienţi nu au fost aprobaţi la circa doi ani de la semnarea contractului, motiv pentru care Constanda a pierdut ocazia de a vinde o parte din Satul Francez grupului elen Raptis Kavouras, omul de afaceri s-a întors împotriva pri­mă­riei, cu scopul de a da înapoi terenul din Sa­tul Francez, iar primăria să plătească echi­valentul valoric al terenului din parcul Bor­dei, pe care nu îl mai poate primi "în natură" deoarece a intrat în domeniul public.

După un proces care a durat mai puţin de 16 luni, în care Constanda şi-a asigurat serviciile a trei avocaţi de calibru în apărarea sa - Valeriu Stoica, Gheorghe Florea şi Traian Briciu - Tribunalul Bucureşti a decis să oblige "pârâtul Municipiul Bucureşti, prin Primarul General, la plata către reclamantă a următoarelor sume": 109 mil. euro, contravaloarea terenului din parcul Bordei (3.800 de euro/metrul pătrat), 6,4 milioane de euro reprezentând valoarea construcţiilor aparţinând Satului Francez, achitate de către Constanda după schimbul iniţial, 29,7 milioane de euro - despăgubiri conform contractului de schimb şi 79,4 mil. lei (19 mil. euro) reprezentând dobânda legală aferentă sumelor indicate anterior.

Per total, Constanda ar trebui să primească 165 de milioane de euro din bugetul Primăriei, astfel că fiecare bucureştean ar trebui să contribuie la această despăgubire cu circa 80 de euro.

Decizia nu este deocamdată finală. "Împotriva acestei sentinţe, Primăria Municipiului Bucureşti va exercita calea de atac a apelului. Precizăm că în momentul de faţă sentinţa nu este executorie, deci suma nu poate fi cerută şi executată silit, calea de atac a apelului suspendând executarea", a venit ieri răspunsul din Primăria Capitalei.

Totodată, Oprescu a ţinut să precizeze că în 2009 a propus de trei ori către Consiliul General al Municipiului Bucureşti apro­barea PUZ-ului din Satul Francez, fără rezultat, consilierii aprobând planul de urbanism doar la sfârşitul anului 2010, când Constanda era deja în instanţă cerându-şi banii. În aceste condiţii, Oprescu i-a chemat în garanţie pe consilieri în cadrul acestui proces, astfel că şi ei pot fi traşi la răspundere în cazul în care primăria va fi nevoită să îi plătească lui Constanda despăgubiri.

"Având în vedere caracterul devolutiv al căii de atac a apelului, considerăm că instanţele judecătoreşti, reanalizând mijloacele de probă solicitate de părţi, ar putea schimba în tot hotărârea atacată în sensul respingerii acţiunii reclamanţilor Maria şi Costică Constanda", consideră reprezentanţii primăriei.

Terenurile pentru care se luptă Constanda se află în nordul Bucureştiului, cea mai scumpă zonă din oraşDar cum a ajuns Constanda un personaj atât de mediatizat în ultimii ani?

Constanda a intrat în urmă cu şapte ani în proprietatea unui lot de trei hectare din Parcul Bordei din Bucureşti, teren retrocedat de către preşedintele Băsescu pe vremea când era primar al Capitalei din partea PD-L, în contul unor drepturi litigioase pe care omul de afaceri le cumpărase de la Dumitru Tudor şi Eugen Lincaru, care la rândul lor cum­păraseră drepturile de la moştenitorii parcului Bordei.

Constanda a plătit câteva sute de mii de euro pe acest teren, dar s-a lovit de refuzul Consiliului General de a-i aproba Planul Urbanistic Zonal propus pentru parcul Bordei, motiv pentru care s-a adresat instanţei care obliga Consiliul să îi aprobe PUZ-ul lui Constanda şi să îi acorde şi daune de 17 mil. euro.

Acest lucru nu mai era posibil, întrucât o ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, astfel că în mandatul de primar al lui Adriean Videanu, membru marcant al PD-L, Cons­tanda a primit la schimb pentru lotul din parcul Bordei o parcelă de 2,8 hectare din Satul Francez.

La scurt timp, el a vândut 1,6 ha din acest lot către compania elenă Raptis Kavouras pentru un preţ negociat de 68 de milioane de euro (4.200 de euro/metrul pătrat), cu condiţia ca pentru acest teren să fie obţinut un PUZ având un CUT de 3,5 şi procent de utilizare a terenului (POT) de 60%.

După venirea crizei, deşi plătiseră un avans de 35 de milioane de euro pentru acest teren, grecii au decis să iasă din afacere şi au profitat de faptul că PUZ-ul promis în contract nu a fost obţinut de Constanda de la primărie.

Tribunalul Bucureşti a decis să oblige "pârâtul Municipiul Bucureşti, prin Primarul General, la plata către reclamantă a următoarelor sume": 109 mil. euro, contravaloarea terenului din parcul Bordei (3.800 de euro/metrul pătrat), 6,4 milioane de euro reprezentând valoarea construcţiilor aparţinând Satului Francez, achitate de către Constanda după schimbul iniţial, 29,7 milioane de euro - despăgubiri conform contractului de schimb şi 79,4 mil. lei (19 mil. euro) reprezentând dobânda legală aferentă sumelor indicate anterior.

Cronologia scandalului Satul Francez

Avocaţii lui Constanda pot câştiga milioane de euro din acest litigiu

Valeriu Stoica, Gheorghe Florea şi Traian Briciu constituie tripleta cu care Constanda şi-a cerut banii pe Satul Francez de la Primăria Capitalei, avocaţi cu experienţă îndelungată în litigii, care pot încasa un onorariu de ordinul milioanelor de euro din acest litigiu, în cazul în care decizia va deveni definivă şi irevocabilă.

De regulă, în litigii de acest gen, avocaţii lucrează pe onorarii de succes, reprezentând procente din valoarea sumelor încasate de către client. Valeriu Stoica, fondatorul casei de avocatură Stoica & Asociaţii şi fost vicepreşedinte al partidului de guvernământ PD-L, a intrat recent de partea lui Constanda în acest proces, omul de afaceri fiind un client mai vechi al fostului ministru de justiţie.

Pe de altă parte, primăria a fost apărată în acest proces de către avocatul Daniel Ştefănică, partener în cadrul firmei bpv Grigorescu Ştefănică, în timp ce consilierii primăriei au fost reprezentaţi de avocatul George Stancov. Pe de altă parte, în acest litigiu au fost implicate, în calitate de intervenienţi, şi Raptis Kavouras (care trebuia să cumpere un lot din Satul Francez) şi Piraeus Bank (finanţatorul achiziţiei), cele două părţi fiind reprezentate de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, respectiv Zamfirescu Racoţi Predoiu.