​Preţul maxim în oferta Petrom e 0,46 lei/acţiune. Statul poate pune şi un preţ minim. Cum va fi stabilit preţul final

Autor: Andrei Chirileasa 07.07.2011

Preţul la care statul îşi va vinde pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom va fi stabilit la finalul ofertei, pe baza subscrierilor valide realizate în perioada 11-22 iulie.

Deocamdată, vânzătorul a anunţat preţul maxim la care se pot subscrie acţiuni în ofertă, de 0,46 lei. Vânzătorul şi-a rezervat dreptul să publice şi un preţ minim (preţ de referinţă), cel târziu cu două zile înainte de închiderea ofertei, potrivit prospectului de ofertă.

Mecanismul de determinare a preţului final de ofertă este următorul:

Subscrierile valide vor fi aranjate în ordinea descrescătoare preţului. Ordinele de subscrierile realizate la acelaşi preţ vor fi ordonate după momentul introducerii lor.

Preţul de subscriere pe fiecare tranşă (tranşa investitorilor de retail reprezintă 15% din ofertă, iar cea a investitorilor mari - 85%) va fi cel mai mic preţ la care toate acţiunile de pe fiecare tranşă vor fi subscrise. Preţul final nu poate fi mai mare decât preţul maxim, dar nici mai mic decât preţul de referinţă, dacă acesta va fi declarat de către vânzător.

În prospect se mai prevede că oferta poate fi închisă anticipat, sau poate fi prelungită, la discreţia absolută a vânzătorului sau a intermediarului, cu aprobarea CNVM.

Pentru finalizarea cu succes a ofertei este necesar ca cel puţin 80% din numărul total de acţiuni oferite să fie subscrise.