​Cum se va face alocarea în oferta Petrom: cine subscrie primul la preţul cel mai mare ia acţiunile

Autor: Andrei Chirileasa 07.07.2011

Oferta Petrom aduce o premieră pe piaţa românească din punctul de vedere al metodei de alocare a acţiunilor subscrise în ofertă.

Criteriile de alocare sunt în primul rând preţul de subscriere şi, în al doilea rând, momentul subscrierii. Se merge pe regula "primul venit, primul servit".

Cu alte cuvinte, cine subscrie primul şi la preţul cel mai mare are prioritate şi i se vor aloca toate acţiunile subscrise, chiar şi în cazul în care oferta va fi suprasubscrisă.

Astfel, dacă de exemplu un investitor subscrie din prima zi întreaga tranşă a investitorilor instituţionali la preţul maxim de 0,46 lei/acţiune, el va lua toate acţiunile, chiar dacă vor mai fi şi alţi investitori care vor subscrie ulterior la acelaşi preţ.

În toate ofertele derulate până acum pe bursa de la Bucureşti alocarea s-a realizat pro-rata, proporţional cu numărul de acţiuni subscrise. Astfel, dacă oferta era suprasubscrisă de două ori (numărul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de două ori mai mare decât numărul de acţiuni din ofertă) atunci fiecare investitor primea jumătate din numărul de acţiuni subscrise, indiferent dacă fusese primul sau ultimul care plasase ordinul.

Schimbarea modului de alocare ar putea schimba şi modul de derulare a ofertei, spre deosebire de tranzacţiile precedente. În ofertele de până acum, cele mai mari ordine de subscriere erau plasate în ultima zi, când, în cazul în care oferta era deja suprasubscrisă, investitorii plusau pentru a primi mai multe acţiuni la alocare. În cazul Petrom, este posibil ca primele zile ale ofertei să fie mai animate, în condiţiile în care mulţi investitori vor dori să fie primii pentru a se asigura că vor primi toate acţiunile.

Subscrierile realizate în ofertă sunt irevocabile. În cazul în care este efectuat un amendament la prospect, ordinele pot fi retrase în termen de trei zile.

O excepţie o reprezintă cazul în care vânzătorul publică un preţ minim (preţ de referinţă). În acest caz, investitorii care au plasat ordine la preţuri mai mici îşi pot modifica o singură dată ordinele pentru a se încadra în intervalul de preţ stabilit. Condiţia este ca valoarea totală a noului ordin (numărul de acţiuni înmulţit cu noul preţ) să nu depăşească valoarea ordinului vechi.