Reuters: Trezoreria SUA lucrează în secret la o alternativă de evitare a colapsului deşi a spus Congresului că nu are variante

Autor: Radu Racu 07.07.2011

Trezoreria americană a întocmit un mic grup de analiză pentru realizarea unui plan alternativ de evitare a falimentului statului, în cazul în care legislativul SUA nu adoptă la timp extinderea limitei de îndatorare a bugetului, deşi oficiali ai instituţiei au afirmat în repetate rânduri că nu există nicio altă variantă de salvare a ţării decât un acord al Congresului, scrie Reuters, citând surse apropiate discuţiilor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a fost principala voce care avertiza că nu există nicio altă variantă de salvare decât acordul legislativului de a majora gradul de îndatorare al ţării care trebuie adoptat până la data de 2 august. În culise însă, oficiali ai instituţiei au analizat mai multe variante de prevenire a colapsului, conform surselor citate de agenţia de presă.

Scenariile luate în calcul sunt:

- Posibilitatea întârzierii plăţilor de la bugetul de stat pentru a reuşi să gestioneze fluxul de lichidităţi;

- Posibilitatea în Constituţie ca preşedintele Barack Obama să ignore un eventual refuz al Congresului şi să extindă limita de îndatorare a statului;

- Posibilitatea ca un caz din 1985 să ofere executivului puterea juridică de a prioritiza plăţile care trebuie făcute în funcţie de cum consideră necesar.

Statele Unite ale Americii împrumută 125 de miliarde de dolari în fiecare lună. Preşedintele Obama vrea să ridice limita de îndatorare cu 2.000 de miliarde de dolari, pentru a asigura fluxul necesar până la alegerile prezidenţiale din 2012.