Bloomberg: Şeful BCE poartă un război pe două fronturi: inflaţia şi ameninţarea destrămării zonei euro

Autor: Radu Racu 07.07.2011

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, poartă un război pe două fronturi pe măsură ce încearcă să limiteze presiunea inflaţiei şi să împiedice destrămarea zonei euro din cauza crizei datoriilor de stat din Grecia, scrie Bloomerg.

BCE va majora joi dobânda de politică monetară pentru zona euro cu un sfert de punct procentual, la 1,5%, conform celor 55 de analişti intervievaţi de agenţia de presă, iar alte scumpiri ale împrumuturilor sunt aşteptate pe parcursul anului.

Trichet încearcă prin majorarea dobânzii să limiteze avansul preţurilor din zona euro, în acelaşi timp în care poartă discuţii tensionate cu liderii europeni pentru restrângerea deficitelor care ameninţă zona euro. BCE consideră că a făcut mai mult decât era necesar prin asigurarea unei linii de finanţare nelimitată către creditorii zonei euro şi aşteaptă acum ca politicile de stat din ţările membre să completeze pachetul de măsurti menite să calmeze zona euro, situaţie care nu este văzută bine de liderii europeni.

"Trichet a pus piciorul în prag. BCE a făcut mai mult decât partidele de guvernământ pentru a susţine zona euro iar acum şi-a pierdut răbdarea. Acum depinde de liderii politici să rezolve problema", spune Jacques Cailloux, economist şef la Royal Bank of Scotland.