Acţiunile Petrom au crescut cu 1,7%, iar titlurile FP au continuat să asigure lichiditatea bursei

Autor: Stefan Musgociu 07.07.2011

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut joi cu 1,76%, după ce în primele minute preţul a urcat cu peste 5% pe fondul anunţului privind preţul maxim din ofertă, într-o piaţă în creştere cu doar 0,09% şi unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure peste jumătate din lichiditate.

Primul transfer cu acţiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, în creştere cu 1,76%, iar apoi preţul a avansat până la un maxim de 0,42 lei, cotaţie cu 5,52% peste închiderea de miercuri.
La finalul zilei, titlurile erau cotate la 0,405 lei, cu 1,76% peste ultimul preţ de miercuri şi cu aproape 12% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/acţiune, solicitat de stat la vânzarea pachetului de 9,84% din capital.

Interesul pentru compania petrolieră a fost semnificativ mai mare decât în şedinţa precedentă, acţiunile OMV Petrom consemnând al doilea rulaj din piaţă, de 4 milioane lei. Suma este de peste şase ori mai mare decât lichiditatea din sesiunea precedentă, de 638.000 de lei.

Dacă tot pachetul de acţiuni OMV Petrom scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). Astfel, vânzarea pachetului de 9,84% din titlurile OMV Petrom ar putea fi cea mai mare ofertă derulată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, consideră că evoluţia acţiunilor OMV Petrom a reprezentat "un salut" al investitorilor, care s-au convins că statul va derula oferta şi aceasta nu va rămâne doar o promisiune.