BCR finanţează cu 31 milioane de euro fabrica de ulei de la Lehliu a portughezilor de la Martifer

Autor: Gabriel Razi 08.07.2011

Banca Comercială Română, parte a Erste Group, a acordat o finanţare de 31 de milioane de euro fabricii de ulei brut a Prio Extracţie din Lehliu, din cadrul grupului portughez Martifer, aceşti bani urmând să acopere cheltuielile cu achiziţia seminţelor ce urmează a fi procesate. "Asigurarea lichidităţilor necesare pentru rulajul de producţie al fabricii de ulei brut era de importanţă capitală.

Tranzacţia vizează direct finanţarea achiziţiilor de materii prime pentru funcţionarea fabricii", a declarat Susana Ferreira, director financiar al Prio Extracţie. Prio Extracţie a demarat producţia de ulei brut pe piaţa locală în urmă cu o lună în urma unei investiţii de la zero de 93 de milioane de euro într-o fabrică de extracţie a uleiului din seminţe.
Capacitatea de producţie a fabricii Prio se ridică la 316.000 de tone de ulei/an şi 340.000 de tone de şrot/an. Portughezii de la Martifer sunt prezenţi în România prin Prio încă din 2005, dar până în acest an s-au concentrat pe producţia de biodiesel într-o altă unitate tot în Lehliu. Pe piaţa uleiului Prio intră în competiţie cu jucători precum Bunge, Expur Urziceni, Prutul Galaţi sau Argus Constanţa.