Într-un atac fără precedent, liderii Europei acuză agenţiile de rating de „vandalism financiar“

Autor: Alexandru Matei 08.07.2011

Criticile la adresa agenţiilor de rating vin necon­tenit din toate colţurile lumii după ce Moody's a redus drastic ratingul Portugaliei într-un moment în care politicienii europeni caută disperaţi soluţii pentru a pune capăt crizei datoriilor suverane. Decizia Moody's este catalogată drept vandalism financiar, europenii acuzând agenţiile de rating "anglo-saxone" că aruncă statele în faliment şi destabilizează economia mondială, scrie The Telegraph.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a de­clarat că nu există nicio justificare pentru reducerea cu pa­tru trepte a ratingului Portugaliei şi a lansării avertis­men­tului că ţara va avea nevoie de un nou ajutor extern. "Trebuie să spargem oligopolul agenţiilor de rating", a spus el. Heiner Flassbeck, directorul Biroului pentru comerţ mondial şi dezvoltare din cadrul ONU, a fost şi mai ve­hement şi a spus că agenţiile "ar trebui dizolvate" înainte de a face şi mai mult rău sau măcar împiedicate să mai evalueze ţări.

Decizia Moody's s-a resimţit imediat în întreaga Europă, randamentele obligaţiunilor pe doi ani ale Irlandei depăşind 15% pentru prima dată în istorie, în timp ce dobânzile titlurilor italiene au ajuns la valori nemaivăzute de la căderea Lehman Brothers încoace.

Noul prim-ministru al Portugaliei a catalogat redu­cerea ratingului drept "un pumn în stomac" într-un mo­ment în care noul guvern a făcut tot ce i-au cerut inspectorii UE şi FMI. Agenţiile de rating nu au rămas însă fără reacţie la atacurile politicienilor europeni. Torsten Hinrichs, şeful Standard & Poor's Germania, a declarat că "în lume sunt aproape 100 de agenţii de rating. Impor­tanţa acordată celor trei derivă din faptul că în timp s-au dovedit a fi foarte precise în evaluările făcute". Hin­richs a mai spus că agenţia nu pune la bătaie credibili­tatea acumulată în 150 de ani pentru a permite luarea de decizii motivate politic în cazul Greciei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Disputa dintre oficialii europeni şi agenţiile de rating americane nu este nouă, ea apărând prima dată anul trecut, odată cu izbucnirea crizei din Grecia. De atunci autorităţile europene lucrează la un set de re­gle­mentări care să reducă influenţa acestora şi chiar s-a propus înfiinţarea unei agenţii europene inde­pendente. Pro­blema este că deşi există mai multe agenţii de rating care evaluează companii, doar Stan­dard & Poor's, Moody's şi Fitch sunt luate în seamă atunci când sunt evaluate ţări. În plus, cele trei controlează 95% din piaţă.

Standard & Poor's şi Moody's au sediul în Statele Unite, în timp ce Fitch este deţinută de investitori fran­cezi, dar are sedii în New York şi Londra.

Până la izbucnirea crizei, guvernele europene, majo­ri­ta­tea având ratinguri încadrate în categoria "invest­ment grade", nu au simţit puterea agenţiilor de rating, dar prin calificativele pe care de dau, acestea pot decide vii­torul unei ţări. De exemplu, în cazul Greciei, ţara a ajuns într-un timp scurt, din decembrie 2009 până în iunie 2011, de la un rating care îi îndemna pe investitori să cumpere titlurile elene la cel mai redus rating din lume. Cele trei agenţii mai sunt criticate şi pentru că au un com­portament "blând" cu SUA, ţară mai îndato­rată decât multe state europene şi care chiar riscă să intre în default din cauza unei dispute politice privind gradul de îndatorare. Totuşi, agenţiile au emis avertismente că dacă nu se soluţionează această problemă, ratingul SUA ar putea fi redus pe viitor.