Trezoreria SUA lucrează în secret pentru a evita falimentul ţării

Autor: Marius Oncu 08.07.2011

O echipă restrânsă a Trezoreriei SUA caută opţiuni pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în cazul în care Congresul nu majorează plafonul de îndatorare până la termenul de 2 august chiar dacă oficial instituţia a avertizat că nu există soluţie de avarie, au afirmat surse citate de agenţia de presă Thomson Reuters.

Oficiali importanţi, printre care şi şeful trezoreriei Timothy Geithner, au afirmat repetat că nu există planuri de rezervă dacă legislativul nu acordă executivului ameri­can autoritatea de a împru­muta mai mulţi bani.

Trezoreria a analizat însă modalităţi de a preveni colapsul financiar care ar avea loc dacă guvernul nu ar reuşi să-şi plătească facturile la timp, au afirmat surse apro­piate situaţiei.

Instituţia a studiat următoarele posibilităţi: întârzierea plăţilor pentru a încerca să administreze fluxul financiar şi după 2 august dacă preşedinţia SUA ar putea, în limitele Constituţiei, să ignore Congresul şi să se împrumute în continuare sau dacă executivul are autoritatea de a efectua plăţile în funcţie de priorităţi.

Trezoreria SUA a discutat şi cu banca centrală despre modul în care Fed ar opera ca broker al Trezoreriei pe pieţele financiare dacă nu se ajunge la timp la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare de 14.300 de miliarde de dolari.

Administraţia americană împrumută în prezent circa 125 de miliarde de dolari lunar, iar preşedinţia vrea ca legislativul să aprobe creşterea limitei de îndatorare cu peste 2.000 de miliarde de dolari pentru a acoperi necesarul de împrumut până la alegerile prezidenţiale din 2012.