Apple e gata să lanseze în producţie noul iPhone

Autor: Ştefan Vrabie 08.07.2011

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, se apropie de lansarea următoarei generaţii de iPhone, în încercarea de a rămâne în fruntea concurenţei în faţa rivalilor precum smartphone-urile de la Samsung, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.

Compania a comandat componente-cheie pentru un iPhone nou cu scopul de a lansa noua generaţie până sfârşitul lunii septembrie, potrivit mai multor persoane familiare cu situaţia. Sursele spun că noul iPhone este de aşteptat să fie similar cu actualul iPhone 4, dar mai subţire şi mai uşor şi cu o cameră foto de opt megapixeli.

Una dintre surse susţine că noul iPhone va rula pe cipurile Qualcomm. iPhone 4 foloseşte cipurile de la o fostă divizie a companiei germane Infineon Technologies AG, care este deţinută în prezent de Intel. Oficialii Apple au refuzat să comenteze datele.

Zvonurile privind apariţia noii versiuni a iPhone-ului, produsul care a adus cele mai multe venituri pentru Apple, s-au înmulţit după ce compania a ales să nu dezvăluie un nou model de smartphone la conferinţa anuală a dezvoltatorilor care a avut loc la începutul lunii iunie, aşa cum a făcut în trecut.

Apple a declarat la acel moment că noua versiune a sistemului de operare mobil iOS 5 va fi disponibilă din toamnă. Acest lucru a alimentat speculaţiile că ultima generaţie de iPhone va fi introdusă în acelaşi timp. O persoană informată cu privire la planurile Apple a spus că firma americană iniţial a plănuit să lanseze următorul iPhone în această vară, dar dispozitivul nu a fost terminat la timp.

Alte două surse au atenţionat că Apple ar putea să întârzie şi mai mult lansarea smartphone-ului în cazul în care pro­ducătorul Hon Hai Precision, care asamblează telefoanele iPhone pentru Apple, nu îşi va îmbunătăţi productivitatea.

"Display-urile sunt foarte subţiri şi este foarte dificil să ins­talezi atâtea componente într-un timp foarte mic în iPhone-uri şi iPad-uri", a spus Terry Gou, preşedintele Hon Hai.

"Sperăm să mărim productivitatea, ceea ce ne va ajuta şi la îmbunătăţirea marjei brute", a mai completat Gou.

Afacerile cu iPhone au generat aproape jumătate din veniturile companiei de 24,7 miliarde de dolari în trimestrul încheiat pe 26 martie. În timp ce iPhone-ul a dominat piaţa smartphone, concurenţa s-a intensificat datorită producătorilor care au lansat telefoane similare, dar care au ca sistem de operare Google Android. Rivalitatea s-a intensificat în ultima perioadă cu producătorul coreean de telefoane mobile Samsung, cu care Apple este implicat într-o bătălie juridică. Ambele companii se acuză de încălcarea proprietăţii intelectuale.

Marţi, Apple a depus o plângere împotriva Samsung la Comisia pentru comerţ internaţional din Statele Unite prin care încearcă să oprească importurile de smartphone-uri şi tablete Samsung, după ce Samsung a solicitat Comisiei de comerţ să scoată de pe piaţa din SUA anumite modele de iPhone şi iPad.

Proiecţiile de pe Wall Street pentru noul iPhone sunt relativ conservatoare deoarece ana­liştii nu se aşteaptă ca noul dispozitiv să aibă îmbunătăţiri majore şi modificări de design care să convingă actualii proprietari de iPhone să îşi cumpere versiunea nouă.