Un grup de investitori libanezi controlează în România teren agricol de dimensiunile Bucureştiului

Autor: Gabriel Razi 08.07.2011

Grupul de oameni de afaceri libanezi care controlează companiile Maria Trading şi Agro Chirnogi deţine în România în judeţul Călăraşi peste 20.000 de hectare de teren, conform datelor Ministerului Agriculturii. Suprafaţa este egală cu cea a Capitalei şi reprezintă 4% din întreaga suprafaţa judeţului Călăraşi.

Investitorii libanezii de la Maria Trading deţin în România atât ferme unde produc grâu, porumb sau floarea soarelui, cât şi ferme de ovine şi bovine unde cresc peste 70.000 de animale pe care le trimit la export atât în ţările din Uniunea Europeană cât şi ţările arabe precum Siria, Iordan, Liban, Egipt sau Libia.

Libanezii de la Maria Trading sunt prezenţi în România de 16 ani însă până în 2000 s-au concentrat pe afacerile din zootehnie pentru ca ulterior să îşi extindă business-ul şi către culturile de grâu sau porumb. În urmă cu doi ani compania Maria Trading a pus bazele unuia dintre cele mai mari abatoare din România unde sacrifică cabaline, ovine dar şi bovine.

Investitorii din Liban sunt una dintre cele mai bine reprezentate comunităţi de oameni de afaceri din Liga Arabă de pe piaţa locală în condiţiile în care business-urile cu acţionariat libanez derulează afaceri de 2 miliarde de euro în România.

Printre cele mai puternice companii în care au investit libanezi, pe lângă Maria Trading şi Agro Chirnogi, se numără A&D Farma, una dintre cele mai puternice companii de pe piaţa farmaceutică locală, Top Brands Distribution, cu afaceri în distribuţia de bunuri de larg consum dar şi producătorul de mezeluri Caroli.

Discuţia privind prezenţa investitorilor străini în agricultura din România a fost readusă în atenţia opiniei publice recent de ministrul de externe Theodor Baconschi, care s-a declarat "îngrijorat" de interesul străinilor pentru terenurile agricole din România.

Ministerul Agriculturii nu deţine o evidenţă centralizată a companiilor cu acţionariat străin care deţin teren agricol în România, însă suprafeţele au fost estimate la câteva sute de mii de hectare în total.

Investitorii din zona ţărilor arabe sunt interesaţi de investiţiile în agricultura românească pentru că terenurile de aici sunt şi de 40 de ori mai ieftine decât cele din Occident. Arabii investesc puternic în agricultură în străinătate în condiţiile în care economiilor lor importă mai mult de două treimi din alimente.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil, 3,3 milioane hectare păşuni, 1,5 milioane hectare fâneţe, 218.000 hectare vii şi 206.000 hectare livezi.