4.800 de bugetari vor umple două hoteluri ale lui Josef Goschy în staţiunea Olimp, pentru 2 mil. euro

Autor: Mirabela Tiron 09.07.2011

"Am participat la o licitaţie organizată de Casa Naţională de Pensii care a contractat locuri în mai multe hoteluri de pe litoral pentru bugetarii cu bilete de odihnă", a declarat omul de afaceri. Timp de 12 săptămâni vor veni câte 400 de bugetari pentru a-şi petrece vacanţa în cele două hoteluri din staţiunea Olimp ale omului de afaceri timişorean, ce a pus la dispoziţie toate cele 550 de camere din această staţiune, însă a reuşit să asigure ocuparea a 400 de locuri.

Casa Naţională de Pensii Publice a organizat o licitaţie pentru achiziţia publică de servicii hoteliere şi de restaurant pentru beneficiarii biletelor de odihnă eliberate prin casele judeţ ene de pensii pentru anul acesta, potrivit informaţiilor publicate de instituţie.

Datele de pe site-ul Casei Naţionale de Pensii arată că numărul estimativ de locuri ce urmau a fi achiziţionate în hoteluri se ridica la 66.100, din care 46.300 de locuri în unităţile de pe litoral, iar 19.800 în staţiunile montane şi balneare.

Preţul maxim pentru biletul de odihnă pentru un sejur de şase zile este de 500 de lei, iar hotelurile în care s-au contractat locuri trebuiau să fie clasificate la cel puţin două stele, potrivit datelor din anunţul de participare pentru achiziţia publică de servicii hoteliere şi de restaurant postat pe site-ul CNPP.

1.250 de camere pe litoral

Proprietarul grupului Unita Turism este unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoralul românesc, el deţine 1.250 de camere deschise în trei hoteluri din Mamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu), trei în Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic - care este închis în prezent) şi două în Cap Aurora (Onix şi Safir).

"Cei care vor veni în hotelurile mele din Olimp vor contribui la creşterea veniturilor cu 20%, efectul benefic se va vedea la sfârşitul sezonului de vară." Dacă în mai şi iunie, când au operat hotelurile de la mare, doar 10% din camerele unităţilor din Olimp au fost ocupate, după cum susţine Goschy, în următoarele luni hotelurile vor fi ocupate aproape în totalitate datorită bugetarilor.

Cea mai mare contribuţie în veniturile din mai şi iunie au avut-o hotelurile din Mamaia, unde s-a înregistrat un grad mediu de ocupare de 80%.

De ce nu vine lumea în Olimp

"În această staţiune se aude muzică, de aceea au venit şi mai mulţi turişti. În Olimp au venit «răzleţ» oameni." Cu toate acestea, cifra de afaceri obţinută de hotelurile de la mare în cele două luni de sezon s-a ridicat la 1,85 milioane de lei (440.000 euro), cu aproape 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit lui Goschy.

Date legate de numărul de turişti care au ajuns pe litoral de la începutul sezonului estival nu au fost făcute până acum publice de către autorităţile din turism.

Omul de afaceri mai controlează pe lângă hotelurile de la mare unităţi în Cluj-Napoca, Deva, Suceava, Tulcea şi alte oraşe, în total administrând 25 de hoteluri pe piaţa românească.

Cifra de afaceri a celor 25 de unităţi s-a ridicat la 14,5 milioane de lei (3,5 mil. euro) în primul semestru, în creştere cu 18%, potrivit omului de afaceri.

Povestea lui Goschy

Fost broker de asigurări în Germania, dar şi un împătimit al bursei, Goschy s-a întors în 1990 în România cu aproape şase milioane de mărci germane şi a început să cumpere proprietăţ i imobiliare. Dupa un exit în asigurări, prin vânzarea companiei Unita, Goschy a început să îşi dezvolte businessul hotelier cu 3.500 de camere în turism, prin achiziţia unităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIF Transilvania.

Anul trecut, grupul Unita Turism a finalizat cu o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro, după ce hotelurile au operat la un grad mediu de ocupare de 32%.

În prezent, numărul de hoteluri pe care le deţine îl poziţionează pe omul de afaceri timişorean în topul celor mai mari proprietari de hoteluri din România, alături de Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţii Negoiţă.

Încearcă de câţiva ani să vândă hoteluri

Pentru a face rost de bani în vederea modernizării unor hoteluri, respectiv Belvedere, Amfiteatru şi Panoramic de pe litoralul românesc, Goschy a scos la vânzare în ultimii doi ani mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe, ce cumulează 651 de camere, reuşind până acum să vândă doar un hotel din Târgu-Mureş. Mai mult, în zece hoteluri au fost scoşi spre închiriere aproape 3.600 de metri pătraţi, potrivit datelor de pe site-ul Unita Turism. Şi acoperişurile hotelurilor au fost închiriate companiilor de telefonie mobilă ce şi-au pus pe acestea antenele. Doar din chiriile percepute pentru acoperişuri el încasează aproape jumătate de milion de euro anual.