Cât se poate îndatora o firmă astfel încât "să nu munceşti doar ca să plăteşti dobânzile"

Autor: Adrian Cojocar 09.07.2011

Îndatorarea unei companii prin credite nu poate depăşi un nivel sustenabil, pentru că firmele ar munci numai ca să plătească dobânzile la bancă şi la acţionari n-ar mai rămâne nimic, spune analistul BCR, Mihai Căruntu, referitor la modalităţile pe care le au companiile la dispoziţie pentru a face infuzii de capital.




"La un moment dat îndatorarea nu poate depăşi un nivel sustenabil, pentru că a-i munci numai ca să plăteşti dobânzile la bancă şi la acţionari n-ar mai rămâne nimic", a explica el.

O altă metodă de finanţare este atragerea de capital de pe Bursă, situaţie în care firma acceptă alţi acţionari în loc să plătească dobânzi bancare.

"Astfel le mai rămâne şi lor ceva din profitul firmei", explică analistul BCR.

Prin infuzia de bani pe care investitorii îi pompează în companie în urma unui IPO se reduce şi costul finanţării bancare, pentru că firma îşi îmbunătăţeşte indicatorii financiari care adesea joacă un rol important la scoringul pe baza căruia se calculează costul împrumutului.

Analiştii spun că cel mai bun moment pentru finanţare pe bursă este când economia merge bine şi bursa are o tendinţă ascendentă.

Analiştii BCR au estimat că în condiţiile actuale de piaţă, costul capitalului propriu, care este o expresie a costului finanţării pe piaţa de capital, pentru o companie cu risc mediu este echivalent cu un împrumut similar la o dobândă anuală de circa 13% în lei şi de 10% exprimat în euro.