Raiffeisen: Reţeaua actuală de distribuţie a industriei bancare nu se mai justifică

Autor: Razvan Voican 09.07.2011

O întrebare tot mai presantă pentru sectorul bancar este care va fi soarta celor peste 6.000 de unităţi care continuă să stea deschise în pofida cererii de credite foarte scăzute, iar cosolidarea va fi inevitabilă, spune Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.



"În mod clar vom vedea o tendinţă de reducere a capacităţii de distribuţie prin reţele pentru că nivelul actual nu se mai justifică în condiţiile pieţei. O să vedem o altă abordare, de consolidare pe sistemul bancar pentru că nu mai poate fi ignorată problema costurilor, a eficienţei. Astăzi, principala ocupaţie a băncilor este să gestioneze creditele neperformante şi cheltuielile în general, nu creşteri de venituri, pentru că acestea în cel mai bun caz rămân pe loc." Băncile resimt presiuni pe partea costurilor din cauze multiple - de la majorarea TVA la creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la cheltuielile cu provizioane.

La sfârşitul trimestrului I din acest an sistemul bancar opera 6.137 de unităţi, cu peste 200 mai puţine decât în urmă cu un an, mai multe bănci continuând ajustările în ultimele luni după evaluarea şanselor de supravieţuire a agenţiilor şi sucursalelor.

La Raiffeisen, Van Groningen spune că reţeaua actuală cu 545 de unităţi este satisfăcătoare, iar în viitor ar putea fi deschise/închise una-două unităţi în funcţie de anumite situaţii particulare.

În acelaşi timp, el nu se aşteaptă la surprize pe frontul creditelor neperformante, deşi la nivelul pieţei în ansamblu rămâne o zonă de risc. "Ştim deja ce avem în portofoliu. Preocuparea este să găsim clienţi astfel încât să putem profita de situaţia de pe piaţă pentru a ne creşte cota măcar în termeni reali." Şeful Raiffeisen spune că banca sa nu a făcut vreun efort deosebit pentru a reveni pe locul al treilea în clasamentul activelor la sfârşitul lui 2010. "A fost un rezultat care a venit de la sine, pe seama deciziilor luate în anii trecuţi. Noi neam văzut de treabă, alţii au scăzut." El are însă ambiţii de creştere: "Diferenţa dintre noi şi primele două bănci este mare, dar pe termen lung sigur că vreau să ne creştem cota de piaţă. Suntem OK cu platforma actuală, dar dacă apare pe piaţă o oportunitate de achiziţie, m-aş uita."