Decontaminarea zonei după accidentul de la Fukushima va dura zeci de ani

Autor: Alexandra Fusoi 10.07.2011

Decontaminarea în zona centralei nucleare de la Fukushima va dura zeci de ani, a declarat sâmbătă premierul japonez, Naoto Kan, care a prezentat un program pe termen lung pentru reabilitarea regiunii, relatează AFP.

Sistemele de răcire ale centralei Fukushima Daiichi, situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, au fost avariate în urma cutremurului din 11 martie, provocând una dintre cele mai grave catastrofe din industria nucleară civilă.

"Vor fi necesari trei, cinci, poate zece ani pentru a reuşi să preluăm controlul şi chiar mai multe zeci de ani pentru a elimina consecinţele accidentului", a declarat Kan, la o reuniune a Partidului Democratic, aflat la guvernare în Japonia.

Comisia japoneză pentru energie atomică şi operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), au convenit iniţial să înceapă extragerea combustibilului nuclear topit în 2021, potrivit canalului de televiziune public NHK. Televiziunea japoneză a adăugat că autorităţile, operatorul şi producătorii de echipamente apreciază că reactoarele centralei vor putea fi dezmembrate abia peste câteva zeci de ani.

Japonia a anunţat deja un program pe termen scurt pentru stabilizarea centralei Fukushima Daiichi, unde au fost înregistrate emisii puternic radioactive după oprirea sistemelor de răcire. Până sâmbătă însă, guvernul nu prezentase nici o estimare asupra duratei programului de decontaminare a zonei. Citiţi mai mult despre decontaminarea zonei de la Fukushima pe www.mediafax.ro.