Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Alexandru Matei , Marius Oncu 11.07.2011

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, l-ar putea numi pe directorul diviziei de investiţii Anshu Jain (foto) în funcţia de codirector executiv, urmând să îl succeadă pe Josef Ackermann, scrie Bloomberg. El va împărţi funcţia cu un membru al boardului care vorbeşte limba germană.

Excedentul comercial al Chinei s-a dublat în iunie faţă de luna anterioară după ce exporturile au ajuns la o valoare record, scrie Financial Times. Excedentul a ajuns la 22,3 mld. dolari ca urmare a creşterii exporturilor cu 17,9%, până la 162 mld. dolari.

Economia mondială este încă fragilă, iar autorităţile trebuie să facă eforturi mai mari pentru a reglementa toate instituţiile financiare, nu numai băncile, a spus preşedintele BCE Jean-Claude Trichet. "Mai este mult de muncă în ceea ce priveşte reglementarea instituţiilor financiare nebancare", a spus Trichet.

Conglomeratul turc Suzer Group a achiziţionat participaţia majoritară în cadrul băncii croate Banka Brod, scrie Hurriyet. Grupul turc a plătit 9,5 mil. euro şi va investi încă 20 mil. euro pentru dezvoltarea creditorului.

Producţia industrială din Turcia s-a temperat, înregistrând o rată de creştere de 8% în mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o scădere de 0,3% faţă de luna anterioară, scrie Hurriyet. Economia turcă a avut în primul trimestru cel mai rapid ritm de creştere din lume, de 11%.

Compania franceză Lactalis şi-a asigurat o participaţie de 83,3% din acţiunile rivalului italian Parmalat ca urmare a unei oferte către acţionarii grupului, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Lactalis a plătit 2,5 mld. euro pe 54,3% din acţiuni.

Grupul american JPMorgan Chase a acceptat să plătească 228 mil. dolari pentru a încheia amiabil un litigiu în care autorităţile federale din SUA au acuzat instituţia financiară că a aranjat licitaţii prin care a obţinut contracte de intermediere a unor emisiuni de obligaţiuni municipale.