Islanda s-a ridicat din nou pe propriile picioare, deşi a fost sfâşiată de criză

Autor: Bogdan Cojocaru 11.07.2011

Islanda a reuşit să se repună pe picioare în timp record deşi a fost cea mai afectată ţară de criza financiară izbucnită în 2008, iar cele mai mari bănci ale ţării au intrat în faliment.

Banca centrală islandeză a reuşit să stabi­lizeze moneda naţională şi să aducă sub control inflaţia, iar Islanda a revenit pe pieţele financiare internaţionale, unde a împrumutat un miliard de dolari pentru cinci ani la o dobândă de numai 4,95%, scrie The Wall Street Journal.

Economia se confruntă în continuare cu câteva probleme, precum rata ridicată a şoma­jului, de 7,8% comparativ cu 2% înaintea crizei, şi inflaţia rapidă. Islanda, care a supravieţuit prin preluarea sucursalelor locale ale băncilor sale, i-a lăsat pe investitori să se lupte ca să îşi recupereze măcar o parte din cele 85 mld. dolari împrumu­tate creditorilor. O scădere de 80% a coroanei islandeze faţă de euro pe pieţele externe a ajutat economia pentru că a transformat deficitul comercial în excedent, în timp ce guvernul a redus puternic cheltuielile bugetare.

Guvernul islandez nu a avut altă soluţie decât să lase băncile să intre în faliment pentru că sectorul bancar al ţării ajunsese la o mărime de zece ori mai mare decât economia. "Ar trebui să lăsăm băncile să dea faliment, iar aceasta a fost o soluţie bună. Sistemul bancar s-a prăbuşit, dar motoarele economice au rămas intacte", a spus fostul premier islandez Geir Haarde.

Criza le-a făcut însă viaţa mai grea islan­de­zilor. În 2009 venitul disponibil al populaţiei a scă­zut cu 18% ca urmare a deprecierii coroanei care a făcut ca preţurile să crească cu aproape 20%.