Rupert Murdoch, cel mai feroce mogul media, şi-a rupt dinţii în modelul de business tabloid pe care el l-a inventat

Autor: Bogdan Cojocaru 11.07.2011

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai puternici moguli media din lume, îşi vede vastul imperiu zguduindu-se după ce a fost nevoit să "condamne la moarte" cel mai citit tabloid britanic News of the World, aflat în mijlocul unui scandal monstru din cauza metodelor imorale prin care îşi obţinea informaţiile.

Măsura arată încă o dată caracterul decis al lui Murdoch, 80 de ani, care este renumit pentru deciziile controversate şi radicale pe care le ia.

El este descris ca un iubitor al războiului, un imperialist al petrolului, un intimidator, angajator al familiei Bush şi un apărător al regimurilor opresive, scrie organizaţia Centrul pentru progresul american (Center for American Progress). Organizaţia, citată de The Gurdian, notează că Murdoch a sprijinit invazia din Irak, lăudându-l pe preşedintele american George Bush pentru "moralitatea" cu care acţionează şi descriindu-l pe premierul britanic Tony Blair ca "plin de curaj". Australianul nu se fereşte nici să apeleze la intimidări. Fox News, televiziune deţinută de el, a ameninţat cu atacarea în justiţie a producătorilor serialului de desene animate The Simpsons deoarece parodiază orientarea politică de dreapta a canalului de televiziune.

Un alt episod care confirmă că Murdoch este un afacerist fără scrupule este anularea contractului pentru publicarea memoriilor ultimului guvernator al Hong Kongului înainte ca provincia să fie înapoiată Chinei, pentru că în carte erau scrise lucruri denigratoare despre regimul de la Beijing, cu care compania sa făcea afaceri cu sateliţi TV, potrivit Evening Standard.

Murdoch s-a născut în 1931 într-o familie bogată cu tradiţie în afacerile media. La vârsta de 22 de ani a preluat afacerile tatălui său, după moartea acestuia. Prima incursiune în afara Australiei a fost cumpărarea unei participaţii la o publicaţie din Noua Zeelandă. În Marea Britanie, Murdoch a pătruns în 1969 prin achiziţionarea The Sun. În SUA, prima achiziţie este reprezentată de San Antonio Express-News, în 1973.

Compania sa News Corp este al doilea mare conglomerat media din lume după The Walt Disney Company, controlând printre altele The New York Post, publicaţia londoneză The Times, News of The World, The Sun, studioul 20th Century Fox, Fox Network şi The Wall Street Journal. Scandalul generat de săptămânalul News of The World, care a scos duminică ultimul său număr după 168 de ani de existenţă, nu afectează doar imaginea lui Murdoch, ci i-ar putea fi fatal şi premierului britanic James Cameron, al cărui consilier Andy Coulson a fost arestat. Coulson, care a ocupat funcţia de redactor-şef al News of The World, este acuzat de conspiraţie în interceptarea mesajelor de pe telefoane mobile şi de corupţie prin mituirea unor poliţişti pentru obţinerea de informaţii confidenţiale.

Publicaţia este învinuită că a folosit informaţii obţinute ilegal prin spargerea căsuţelor vocale ale celebrităţilor, membrilor familiei regale britanice, familiilor soldaţilor ucişi în războaie şi victimelor atacurilor teroriste de la Londra din 2005, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Imperiul News Corporation

Vastul imperiu al lui Murdoch se întinde din România până în insulele Fiji şi acoperă domenii precum televiziune, radio, publicaţii print, internet şi iese, chiar din graniţele media printre altele prin proprietatea unei echipe de rugbi australiene. Printre afacerile în televiziune se numără 20th Century Fox Television, Fox Movie Channel, Fox News Channel, Fox Kids, National Geographic Channel, British Sky Broadcasting, Sky Deutschland, SKY Italia. Grupul deţine ziarele The Sun, The Times, Sunday Times, Australian Associated Press, New York Post şi The Wall Street Journal. În total, companiile lui publică peste 170 de ziare. În SUA, el deţine 35 de posturi TV, care acoperă 40% din teritoriul ţării.