Principalele întrebări privind oferta Petrom care debutează astăzi pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 11.07.2011

Preţul final pe tranşa marilor investitori poate fi diferit de cel de pe tranşa de retail?

"Teoretic e posibil să fie două preţuri diferite pe cele două tranşe. Şansele sunt însă foarte mici, din cauză că probabil statul îşi va folosi dreptul de a anunţa un preţ de referinţă, sub care nu va accepta să vândă, iar acel preţ va stabili modul în care se închide oferta", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Preţul de referinţă este unic sau poate fi diferit pe fiecare tranşă în parte?

"Preţul de referinţă este pentru toată oferta. Obiectivul ofertei este maximizarea valorii pachetului şi trebuie să vezi şi suma care poate fi strânsă, nu doar numărul de acţiuni care poate fi vândut", spune Rareş Nilaş.

El crede că statul îşi va folosi opţiunea de a anunţa un preţ de referinţă pentru a nu risca să vândă toate acţiunile de pe tranşa de retail la 0,1 lei, de exemplu, lucru care ar putea fi posibil, teoretic, dacă tranşa nu este subscrisă în întregime şi vor fi introduse ordine şi la acest preţ.

De ce nu există un plafon al subscrierilor pe tranşa de retail?

Unii investitori sunt nemulţumiţi de faptul că pe tranşa de retail nu există un plafon de subscriere, respectiv o sumă maximă sau un număr maxim de acţiuni ce pot fi subscrise. Teoretic, asta ar da posibilitatea unui singur investitor să cumpere toate acţiunile de pe tranşa investitorilor mici sau cea mai mare parte a acestora.

Intermediarii spun însă că valoarea tranşei este mare şi o limită ar face mai dificilă subscrierea acesteia. "A pune o limită nu face decât să scadă şansele de reuşită ale ofertei", a declarat Rareş Nilaş.

La preţul maxim de 0,46 lei/acţiune, tranşa investitorilor mici este de 91 mil. euro, iar la preţul de vineri, de 0,4 lei/acţiune, valoarea tranşei este de 78 mil. euro.

Se pot vedea ordinele de subscriere în sistemul Bursei?

Ordinele de subscriere introduse începând de astăzi până pe 22 iulie nu se vor putea vedea în sistemul bursei, pentru a nu influenţa procesul de subscriere.

"În ofertele trecute, alocarea se realiza pro-rata, iar astfel era necesar să se ştie cât s-a subscris pentru ca investitorii să-şi facă calcule câte acţiuni vor primi. În oferta Petrom, metoda de alocare este primul venit primul servit, în funcţie de preţ, ceea ce înseamnă că afişarea ordinelor în piaţă ar influenţa decizia de investiţie a celoralţi investitori. Statul va şti în fiecare zi ce s-a subscris şi la ce preţ şi la finalul ofertei datele vor apărea şi în sistemul bursei", a explicat Rareş Nilaş.

BT Securities este parte a consorţiului care intermediază oferta Petrom, alături de Romcapital şi EFG Eurobank Securities.