Creşterea Petrom stă în preţul gazelor

Autor: Andrei Chirileasa 11.07.2011

În aceeaşi zi în care statul anunţa preţul maxim de vânzare al acţiunilor Petrom în oferta care începe astăzi, compania anunţa cea mai mare descoperire de gaze naturale din România din ultimii şase ani, în zona Olteniei.

Acest anunţ a ridicat întrebarea dacă nu cumva preţul maxim de 0,46 lei la care statul îşi vinde acţiunile nu este prea mic. Pe Bursă, acţiunile Petrom au urcat vineri, în deschiderea şedinţei, până aproape de 0,42 lei, însă la închidere a coborât sub 0,4 lei.

Noua sondă, care a fost testată pentru un debit maxim de circa 3.100 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, reprezintă circa 1,7% din producţia zilnică de hidrocarburi a Petrom, de circa 187.000 de bep, în primul trimestru din 2011.

Petrom realizează circa jumătate din producţia de gaze a României, iar austriecii de la OMV fac presiuni pentru liberalizarea preţului gazelor din producţia internă, ceea ce ar aduce profituri suplimentare consistente pentru companie, dar ar creşte factura pentru consumatorii casnici, dar şi pentru marii consumatori industriali. În prezent, preţul gazelor româneşti este fixat de stat la 495 de lei pe mia de metri cubi (circa 166 de dolari), în timp ce preţul gazelor din import se ridică la aproape 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Petrom a beneficiat în ultimii ani şi de creşterea puternică a preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale, compania scumpind la rândul său carburanţii vânduţi la pompă, deşi cea mai mare parte a ţiţeiului procesat este din producţia internă.

În iulie 2004, când statul a cedat controlul Petrom austriecilor de la OMV, preţul barilului de petrol era de circa 35 de dolari. OMV a plătit atunci un preţ de 0,2158 lei/acţiune.

În februarie 2006, preţul acţiunilor Petrom a atins nivelul ma­xim de 0,65 lei/acţiune. În acel moment, preţul barilului era de circa 60 $. Acum, barilul de ţiţei este cotat la peste 110 $.