Grecia, condamnată la restructurare încă din Antichitate. Atenienii au "restructurat" sacrificiile către zei pentru că au ucis mai mulţi inamici decât se aşteptau

Autor: Alexandru Stefan Matei 11.07.2011

Investitorii care deţin obligaţiuni greceşti s-ar putea vedea nevoiţi să accepte mai puţini bani înapoi, în condiţiile în care liderii europeni cântăresc posibilitatea unui eventual default parţial al ţării. Dar pentru greci un astfel de episod ar face parte dintr-un film care a început încă din antichitate, după cum arată următoarea legendă.

Înainte de a porni un atac împotriva invadatorilor persani pe câmpul de lângă oraşul Maraton în anul 490 înainte de Christos, marele războinic atenian Callimachos a promis să sacrifice o capră tânără pentru fiecare persan ucis, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Doar că, la fel ca şi liderii politici de astăzi, Callimachos a subestimat eforturile pe care va trebui să le facă pentru a-şi îndeplini obligaţiile. Armata sa a ucis 6.400 de pesani.

Problema a fost că atenienii nu au avut atât de multe capre tinere şi au fost nevoiţi să "restructureze" sacrificiile, iar legenda spune că le-a luat 100 de ani pentru a onora promisiunea liderului lor.

În plus, Grecia s-a aflat într-o stare continuă de incapaci­tate de plată de când statul şi-a câştigat independenţa, în 1829. De atunci, statul elen a petrecut mai mult de jumătate din timp în default sau restructurare, conform unui studiu al economistului Kenneth Rogoff.

În secolul 19, Grecia a intrat în incapacitate de plată sau şi-a reeşalonat datoriile de patru ori, în 1826, în urma unor crize comerciale şi financiare care au pornit de la Londra, 1843, 1860 şi 1893. Secolul 20 a adus un singur astfel de eveniment, în 1932.