Acţiunile băncilor italiene se prăbuşesc pe bursa de la Milano

Autor: Liviu Chiru 11.07.2011

Acţiunile UniCredit, cel mai mare grup financiar italian care deţine pe plan local a opta bancă după active, au pierdut ieri aproape 6%, coborând până la 1,159 euro, înainte să intre într-un regim special de tranzacţionare.

Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat din martie 2009, când pieţele financiare europene erau în vrie iar toate băncile cu prezenţă semnificativă regiune erau puternic penalizate de investitori, pe fondul temerilor privind economiile din Europa de Sud-Est. Acţiunile UniCredit au înregistrat atunci un minim istoric de 0,69 euro/titlu.

O scădere chiar mai mare au înregistrat acţiunile IntesaSanpaolo, al doilea mare creditor din Italia, care au pierdut în şedinţa de ieri peste 8%, coborând la 1,516 euro/titlu. Acţiunile se tranzacţionează însă în regim normal. Şi în cazul Intesa cotaţiile de ieri reprezintă minimul atins din martie 2009. Grupul este de asemenea prezent pe piaţa din România, însă filiala sa este de dimensiuni medii, cu active sub 900 mil. euro.

La cotaţiile de ieri, Intesa avea o capitalizare de piaţă de 26 de miliarde de euro, puţin mai mare decât cea a UniCredit, de 24,5 miliarde de euro.

Temerile investitorilor privind finanţele Italiei, care s-ar putea confrunta cu o criză similară Greciei, au declanşat în ultimele zile o nouă furtună financiară pe pieţele financiare europene.