Agenţiile de rating ar putea fi obligate să publice analiza făcută la retrogradarea unui stat din UE

Autor: Anca Dumitrescu 11.07.2011

Agenţiile de rating ar putea fi obligate să dezvăluie analizele interne care stau la baza retrogradării unui stat din Uniunea Europeană, a declarat luni comisarul pentru Piaţa Internă, Michel Barnier, transmite Bloomberg.

Statele ar putea obţine dreptul de a verifica datele folosite de agenţiile de evaluare financiară, înainte de revizuirea în scădere a ratingurilor suverane, a arătat Barnier.

Măsurile ar putea fi incluse într-o lege menită să reglementeze activitatea acestor agenţii.

Agenţiile de rating "ocupă un rol mult prea important în Europa. Analizăm obligativitatea publicării analizei care conduce la modificarea unui rating şi obligativitatea efectuării în mod regulat a unei analize complete", a spus Barnier.

Moody's a retrogradat săptămâna trecută ratingul Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2". în categoria nerecomandată pentru investiţii.

Măsura a provocat critici din partea liderilor UE la adresa agenţiilor de rating, care ar amplifica, în opinia lor, criza datoriilor suverane.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat că regretă profund momentul şi amploarea retrogradării ratingului Portugaliei şi a declarat că în acest an vor fi redactate propuneri pentru îmbunătăţirea reglementărilor europene referitoare la agenţiile de evaluare financiară.

Purtătorii de cuvânt al Moody's şi Fitch Rating nu au fost disponibili pentru comentarii, iar un reprezentant al Standard&Poor's a refuzat să comenteze.

Propunerile ar putea include posibilitatea ca investitorii să dea în judecată agenţiile de rating, dacă au loc încălcări ale legii.

Barnier a mai spus că pe piaţa agenţiilor de rating "este esenţială creşterea concurenţei şi a diversităţii", o idee interesantă fiind crearea unei reţele de agenţii de dimensiuni mici şi medii.