Analiştii spun că grijile de afară au efecte negative asupra Bursei

Autor: Stefan Musgociu 12.07.2011

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,94%, în linie cu bursele externe, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP) au dominat piaţa şi au dus lichi­di­ta­tea la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni, respectiv la 65,9 milioane lei.

Cele mai multe titluri de la BVB au deschis ziua în scădere uşoară şi au continuat să fie tranzacţionate la preţuri apro­piate de ultimele cotaţii de vineri, în con­diţiile în care în piaţă au fost intro­du­se ordine pentru volume reduse atât pe partea de vânzare, cât şi la cumpărare. "Este posibil ca oferta Petrom să atragă atenţia investitorilor străini şi asupra altor companii de pe piaţa locală, dar este greu de spus dacă fondurile mari vor realiza investiţii consistente în acţiuni în această perioadă. Contextul actual nu pare cel mai favorabil: indicii americani sunt aproape de maxime şi la doar 3% faţă de nivelul estimat pentru sfârşitul anului, în timp ce rezultatele financiare din al treilea trimestru pentru mai mult de jumătate din companiile americane care se află în componenţa indicelui S&P1500 au fost revizuite în scădere. Cu alte cuvinte, este greu de crezut că bursa locală va creşte dacă pie­ţe­le americane se vor corecta în această vară", a declarat Dragoş Dărăbuţ, ana­list la Tradeville.

La închiderea şedinţei doar acţiu­nile emise de 14 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost efectuat la 0,531 lei, preţ în scădere cu 0,93%. Cea mai importantă parte a lichidităţii a provenit din trei tranzacţii prin care au fost transferate 0,4% din acţiunile Fon­dului, pentru 28,8 milioane de lei (6,8 mi­lioane de euro).

Ultimele operaţiuni cu cele mai li­chide zece acţiuni au fost realizate la pre­ţuri în scădere în medie cu 1,19%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a coborât cu 1,44%.

"Piaţa locală de acţiuni rămâne atrac­tivă pentru investitorii care au un orizont investiţional mai lung, multe companii tranzacţionându-se la mul­tipli relativ scăzuţi faţă de cifra de afaceri sau profitul net pe acţiune calculaţi pe ultimele 12 luni", a afirmat analistul.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au urmat linia generală a pieţei şi au coborât cu 0,38%, la 0,3975 lei, însă pe un rulaj de doar 300.000 de lei, în prima zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile com­pa­niei. Cotaţia de la finalul şedinţei de luni este cu 13,6% sub preţul maxim cerut de stat pentru vânzarea pache­tului, de 0,46 lei/titlu.

"De regulă, ofertele de vânzare a unor pachete la companii mari din sectoare precum energie, producţie, utilităţi stârnesc interesul investitorilor instituţionali. Aceştia au ocazia să cum­pere un pachet semnificativ la un preţ rezonabil, poate chiar mai bun decât dacă ar încerca să cumpere aceeaşi cantitate din piaţă", a mai spus Dărăbuţ.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene consemnau co­recţii de până la 2,3%, în contextul aver­siunii la risc în creştere a in­vestitorilor care se tem că Italia ar putea fi următoarea ţară din zona euro care va fi afectată de criza datoriilor suverane.

De urmărit astăzi